Izrada projekta je trajala punih 10 godina. Koinicijativa je pokrenuta 2009. godine kao programska i arhitektonska revitalizacija područja uz obalu Praga izgrađenog kao kej i pretovarno mesto. Područje je nakon poplava 2002. napušteno i koristilo se kao parkiralište. Postepenim aktiviranjem programa postigli smo kulturni i društveni preporod, a potom i arhitektonsku sanaciju.

Područje Praga pored reke je javni prostor od gradskog značaja, omogućavajući jedinstvenu simbiozu javnog prostora sa kičmenom moždinom grada: reku Vltavu. U uređenom delu obala, rečna arhitektura postaje okosnica rečne kičmene moždine, koja kroz pojedinačne „pršljenove“ nasipa drži koštani sistem grada na kome je okačena celokupna urbana struktura koja čini njegovo telo .

 
Ogromno revitalizovano područje uz reku proteže se duž tri praška nasipa: Rašin, Horejši i Dvorak, dužine skoro 4 km. Završena prva faza najveća je investicija Praga u javni prostor nakon revolucije 1989. godine, prva ove vrste i sa velikim sociokulturnim uticajem. Fokus je bio na rekonstrukciji 20 svodova u zidu pored reke (prvobitno skladišta leda). Umesto stvaranja klasičnih enterijera, svodovi su spojeni sa spoljašnjošću sa maksimalnim kontaktom sa rečnim područjem i rekom.

Svodovi će služiti kao kafići, klubovi, ateljei, radionice, galerije, ogranak biblioteke, prostor za sastanke suseda i javne toalete. Arhitektonski dizajn radi sa modularnom raznolikošću, prostori su dizajnirani kao detaljna osnova koja uključuje sve operativne i tehničke sadržaje i šipku koja se može premestiti na različite položaje. Postoji korisnički priručnik koji sadrži identifikaciju pojedinačnih stanara i dodavanje ugrađenih elemenata (umetanje podova u velike svodove, spoljnu šipku itd.) Naglasak je stavljen na moguće podešavanje svakog od trezora tako da stiču dosledan integritet opremom svakog stanara svojim nameštajem za sedenje i elementima enterijera. Kao arhitekti, nadgledamo pojedinačna prilagođavanja tako da se očuva osnovna vizija područja, uz postizanje autentičnosti za svakog stanara.

Intervencije se simbiotski spajaju sa originalnom arhitekturom zida uz reku, u koji se prirodno spajaju primenom strategije akupunkture ponovo stvaraju monumentalnu celinu. Cilj je najdirektnija veza sa rečnim područjem sa maksimalnim otvaranjem prostora unutar zida. Arhitektonski dizajn odgovara kontekstu mesta i radi sa minimalnim umetničkim sredstvima koja omogućavaju pročišćavanje postojećih oblika i odnosa i pronalaženje novih pogleda i mogućnosti međusobnog povezivanja koji proističu iz okruženja nasipa.

Šest svodova na Rašinskom nasipu izgrađeno je prateći gotovo kružni luk gornjeg dela postojećih otvora. Sam dizajn zasnovan je na sićušnoj intervenciji, koja zahteva više nego što dodaje i vraća postojeći kvalitet na savremeni način, stvarajući jedinstvenu situaciju i priliku. Nekadašnje rastezljive metalne zavese i kamene konstrukcije ugrađene u originalne mostove lukova.

                            

Pogledajte na koji način je rešen sistem grejanja i ventilacije.

 

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika