Chapelle Corneille je podignuta u XVII veku i njena barokna arhitektura podseća na katolički revitalistički duh crkve Gezu u Rimu. Već nekoliko godina je domaćin nastupima vodećih muzičara, a regionalni savet Normandije odlučio je da unapredi svoje objekte kako bi ispunio moderne zahteve određenog koncertnog mesta za muziku bez pojačanja.

Stoga je doneta odluka da se kapela pretvori u salu za muzičke događaje. Visinska razlika između zgrade i ulice bila je dovoljno velika da se u podignuti podrum integrišu objekti za potrebe posetilaca koncerata i umetnika.

Ovo rešenje je takođe omogućilo lak pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću, stvarajući značajnu vezu između zgrade kao istorijskog spomenika i njenog savremenog poziva.

Raspored se takođe oslanja na duhovnu ulogu zgrade kako vernik prelazi sa rituala meditacije na buđenje svetlosti, tako i posetilac koncerta napušta užurbanost svakodnevnog života radi čuda muzike. Niz stepenica se spušta od glavnog ulaza u blagim krivinama do prostora za sedenje, a njihovi tamno sivi tonovi naglašavaju veličanstvenost kapele u podvigu inscenacije eminentno barokne inspiracije.

Prirodno fina akustika je pojačana nizom suptilnih i izuzetno efikasnih uređaja. Sfera obešena sa plafona iznad prelaza sprečava da se zvuk rasprši. Sastavljen od dve hemisfere povezane sočivom, ovaj globus trenutno šalje zvuk koji udara o njega, ali služi ne samo u akustičnu svrhu. To je značajan dodatak impresivnoj unutrašnjosti kapele.

Izvor: https://architizer.com/

by Sanja Banika