Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

10 najviših nedovršenih nebodera

Svi znamo malo o najvišim zgradama na svetu – onim inženjerskim podvizima koji definišu svoje gradove i postaju simboli ljudskog postignuća – ali šta se dešava sa onim zgradama koje nikada nisu zauzele svoje planirano mesto u svojim gradovima? Savet za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH) objavio je izveštaj o 20 najviših zgrada koje nikada nisu završene. Da bi se smatrala ˝nikad završenom˝, zgrada mora da ispuni kriterijume koji se odnose na postojanje izveštaja o početku gradnje ali je ona u potpunosti zaustavljena bez izveštaja koji ukazuje da će se izgradnja nastaviti.

U nastavku teksta videćete listu 10 najvećih nedovršenih zgrada u 2018. godini.

10. World Trade Center, Njujork, SAD – BIG (411m)

Projekat redizajna Svetskog trgovinskog centra koji je trebao da bude jedan od značajnijih projekata kompanije BIG zamenio je projekat kompanije Foster + Partners. Planiran je da bude viši od 403m i sa dizajnom koji će upućivati na jedinstvenu lokaciju na raskrsnici Menhetn linije nebodera i ulica u blizini TriBeCa. Projekat je stavljen na čekanje početkom 2016. godine kada su dva glavna zakupca povukla svoje planove za preseljenje, ali prema pisanju Njujork Posta, Silvestein i BIG mogu naći svoje zakupce pre ili kasnije, što znači da će ova zgrada biti samo privremeno na listi.

9. Lam Tara Tower 1, Dubai, UAE – Dimensions Engeneering Consultants (454m)

Dizajnirana kao deo ˝Bin Manana Twin Towers˝ kompleksa, stambena kula 1 predviđena je da ima 88 spratova i da dostiže visinu od 454m. Projekat je započet 2008. godine, ali je zaustavljen u decembru 2010. godine

8. Palace of the Soviets, Moskva, Rusija – Boris Iofan, Vladimir Shchuko (495m)

Izgradnja ove palate započeta je 1937. godine, međutim zaustavljena je zbog predviđanja početka Drugog svetskog rata. Na vrhu zgrade trebala je biti postavljena statua Vladimira Lenjina, vođe sovjetske Rusije od 1917. do 1924. godine, što bi ga u to vreme učinilo najvišom svetskom konstrukcijom.

7. Burj Al Alam, Dubai, UAE – Engineering Consultants Group, Arup (510m)

Dizajn ˝World Tower˝uključuje maloprodajni prostor u prizemlju, 74 sprata poslovnog prostora i na vrhu svega 27 spratova namenjenih hotelskom i uslužnom prostoru. Izgradnja je počela 2006. godine sa očekivanim datumom završetka 2009. godine.

6. Doha Convention Center Tower, Doha, Katar – JAHN (551m)

Zaustavljen 2007. godine zbog smetnji u putnim pravcima sa međunarodnog aerodroma u Dohi, izgradnja kule je u početku odložena do završetka novog međunarodnog aerodroma Hamed. Međutim, kada je nov aerodrom završen, kongresni centar jer završen bez kula 2015. godine i od tada nema naznaka da će biti nove izgradnje.

5. Chicago Spire, Čikago, Ilinois – Saintago Calatrava (609,6m)

Kalatravin dizajn za izgradnju tadašnje najviše zgrade u SAD-u zvanično je ostavljen po strane 2014. godine nakon mnogih finansijskih problema. Od tada je bilo mnogo predloga za ponovnu upotrebu prvobitne lokacije.

4. Russia Tower, Moskva, Rusija – Foster+Partners (612m)

Izgradnja kule prema dizajnu firme Foster+Partners konačno je počela 2006. godine nakon skoro 12 godina promena lokacije i projekta. Projekat je zaustavljen 2008. godine, a zatim i otkazan 2009. godine nakon finansijske krize 2008. godine.

3. India Tower, Mumbaj, Indija – Foster+Partners (699,7m)

Još jedan projekat firme Foster+Partners za Indijsku kulu započet je 2010. godine, ali je izgradnja stavljena na čekanje 2012. godine nakon velikog spora između izvođača radova i gradske vlasti u Mumbaju. Projekat je u potpunosti otkazan 2015. godine.

2. Sky City, Changsha, Kina – Board Group (838m)

Žrtva velikih vladinih propisa, predlog za ˝Sky City˝ koji je ambiciozno predložen da se završi sa samo 90 dana zahvaljujući metodi prefabrikovanja razvijenoj od strane Broad Sustainable Building, zaustavljen je 2013. godine još u fazi predizgradnje. Planovi za završetak zgrade zaustavljeni su 2016. godine, a temelji zgrade koji su ostali trenutno se koriste kao ribnjak.

1.Nakheell Tower, Dubai, UAE – Woods Bagot (1.000m)

Finansijski problemi  bili su propast ovog projekta kule sa 200 spratova čija izgradnja je trebala da počne početkom 2009. godine. Firma Nakheel Financial Group bila je uključena u dužničku krizu u Dubaiju 2009. godine i morala je otkazati projekat krajem 2009. godine nakon izgradnje temelja.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: