Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

9 Najupečatljivijih nebodera sa rupom

Neboderi sami po sebi ostavljaju narod bez daha svojim izgledom, ali neboderi koji imaju neku vrstu rupe u sebi daju potpuno nov nivo oduševljenja. Ovo je lista od devet najupečatljivijih nebodera sa rupom na svetu.

1. CCTV toranj u Pekingu

Dizajniran 2008. godine od strane Rem Kulhasa (Rem Koolhaas) i Ole Širena (Ole Scheeren), CCTV toranj postao je ikona ovog grada.

2. Velika kapija odbrane (Grande Arche de la Defence) u Parizu

Zvanično je otvorena 14. jula 1989. godine na dvestotu godišnjicu od Francuske Revolucije i predstavlja modernu verziju Trijumfalne kapije. Visoka je oko 110m, odnosno 360 stopa i dizajnirana je od strane Danskog arhitekte Johan Oto von Sprekelsena (Johan Otto von Spreckelsen).

3. Svetski Finansijski Centar (World Financial Center) u Šangaju

Ovaj neboder koji je visok oko 492m, odnosno 1.614 stopa, dizajniran je od strane Njujorške firme KPF . Dizajn je opisan kao ˝ništa manje nego genijalan˝. Sadrži Park Hajat hotel (Park Hyatt hotel) i razne poslovne prostore.

4. Marina 106 u Dubaiju

Dizajnirana je od strane Nacionalnog inženjerskog biroa Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovaj luksuzni stambeni neboder proteže se oko 445m, odnosno 1460 stopa u visinu.

5. Krug u Guangzhou, Kina

Građevina u obliku krofne jedna je od odvažnijih građevina u svetu. Dizajnirana je od strane Italijanskog arhitekte Jozefa di Paskala (Joseph di Pasquale) i visoka je oko 138m, odnosno 452 stope. Nalazi se na obali reke Zhujiang u južnoistočnom delu Kine

6. Kapija Istoka u Kini

Kapija Istoka simboliše prolaz u novu, modernu Kinu. Izgradnja je završena 2014. godine a dizajnirana je od strane Londonske firme RMJM. Ona je najviša građevina Kineskog grada Suzhou i proteže se oko 302m, odnosno 990 stopa u visinu.

7. Mirador u Madridu

Ova stambena građevina sastavljena je iz nekoliko različitih jedinica, čineći modularnu formu sa rupom u sredini. Dizajnirana je od strane Holandske firme MVRDV, sadrži i dvorišni prostor za stanare zgrade, a pruža i prelep pogled na obližnje Guadarama planine.

8. Naučni centar Hamburga, Hamburg

Dizajniran od strane čuvene firme OMA, ovaj Naučni centar, koji još uvek nije realizovan bio bi sastavljen od deset modularnih blokova koji bi takođe imao rupu u sredini.

9. Opus toranj u Dubaiju

Ovaj toranj nosi upečatljiv dizajn Zahe Hadid (Zaha Hadid), jedne od najpoznatijih arhitektica na svetu. Još uvek nezavršena građevina sadržaće stambene jedinice kao i hotel.

Za originalni izvorni tekst, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.architecturaldigest.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: