Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

 Akademija likovnih umetnosti koja menja boju u zavisnosti od vremenskih uslova

Ideja da se akademije likovnih umetnosti obloži  pločicama koje formiraju ljuskasti sloj predložio je dizajner Arata Isozski. Pločice u ražličito doba dana, u zavisnosti od vremenskih uslova njihova siva boja može poprimiti sve, od tamno plave, peko zelenkaste do zelene boje.

Kamen nije jednobojan ni homogen, tamna boja svakog škriljca bledi preko nje na svetliju nijansu. Oblik zgrade podseća na telo nekog gigantsko morsko stvorenje koje se nasukalo na kopno.

Ovo nije prvi put da je Isozski obložio fasadu u celini. Međutim, postoji jedna važna karakteristika Pekinškog projekta koji ga razlikuje od prethodnih eksprimenata. Njegova tri spoljna zida koja se blago okreću prema unutra daje zakrivljen oblik objektu. Prate snažno kretanje mase zgrade, sprečavajući da se pretvori u brutalan monolit.

Neobično živahan karakter eksterijera je takođe delimično vezan za metodu izgradnje. Ograničenja u građevinskoj praksi značila su da se ploče ne mogu obesiti u jednom koraku već da se prvo mora sprovesti ispitivanja a zatim ručno namestiti položaj ploča.

Izvor: https://archspeech.com/en/article/cafa-museum-in-beijing

 

 

 

Napišite komentar: