Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Akademija nauke u Kaliforniji je avangardni muzej projektovan od strane arhitekte Renzo Piana. Muzej je podeljen na razne oblastii od akvarijuma, planetarijuma, do izložbenih galerija koje su za razliku od tradicionalnih, dizajnirani da prime veliku količinu prirodnog svetla.

      Academia_de_las_Ciencias_de_CF_Plano_1

Academia_2

Istaknuti deo samog muzeja su veliki vodeni bazeni koji su stanište ajkula i drugih morskih stvorenja. Posetiocima je omogućeno da šetaju kroz i ispod ovih bazena.

800px-Academia_recorrido_acuario

Bez sumnje jedan od najupečatljivijih delova muzeja je zeleni krov površine 100.000m². Ispod ogromne kupole nalazi se planetarijum, kao i veliki prostor za tropsku šumu, u koju se ulazi iz unutrašnjosti zgrade. Ceo krov zgrade nalazi se u brdskom području, i prekriven je sa 1,7 miliona izvornih biljaka. Ovaj „živi krov“ služi da ohladi unutrašnjost zgrade, i da prikupi 13 miliona litara vode na godišnjem nivou, koja će se ponovo iskoristiti od strane muzeja. Krov poseduje 60.000 fotonaponskih ćelija koje služe da proizvedu energiju, kao i solarne ćelije za proizvodnju tople vode.

Academia_26

Academia_4

Zgrada muzeja sa ovakvim krovom je jedinstvena u svetu. Veći deo tehnologije koji je korišćen prilikom njene izgradnje nije ni testiran ni ispitan. Sama zgrada se nalazi u zoni seizmičnosti, tako da se moralo voditi računa o svakom detalju.

Academia_cupula

Academia_acuario

Izvor: http://en.wikiarquitectura.com/                                                                               by sanjab

Napišite komentar: