Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Ludwig Mies van der Rohe je rođen 27. marta 1886. godine u Aachen-u, u Nemačkoj. Na predlog svog kolege, 1905. godine se seli u Berlin, u potrazi za poslom u priznatom arhitektonskom birou. Njegova porodica ostaje u Aachen-u i vodi svoj zidarski posao dok Mies pokušava da stvori svoje ime u kulturnom centru tog vremena. Njegov prvi projekat je Riehl House u Posdamu. Imao je 21 godinu i radio je za Bruno Paula u to vreme. Peter Behrens-ovom ateljeu se pridružuje 1908. godine. Radi na projektovanju kuća i stambenih zgrada. Iako nije nikad sagrađena, dizajn za Friedrichstrasse Office Building ostaje najvažniji model za arhitekturu 20. veka i decenijama kasnije ovaj stil postaje dominantan za korporativnu arhitekturu. Postaje direktor Bauhaus 1930. godine i na čelu je do njegovog zatvaranja, 1932. godine, od strane nemačkog režima. Internacionalna izložba je otvorena u Muzeju moderne umetnosti 1932. godine i postala je važan momenat u istoriji arhitekture. Rođen je termin „internacionalni stil“ i naglašava se čist izgled. Mies napušta Nemačku 1938. godine i odlazi za Ameriku na čelo Armour Institute koji kasnije postaje Illinois Institute of Technology. U 72 godini života, napušta Univerzitet i posvećuje se svojim projektima. U leto 1969. godine je primljen u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana upala pluća. Posle dve nedelje, 19. avgusta 1969. godine, upala pluća i rak jednjaka sa kojim se borio tri godine su bili jači od arhitekte. Umro je sa 83 godine. Dao je veliki doprinos u stvaranju moderne funkcionalne arhitekture koju odlikuju čisti i jednostavni oblici. Vodio se idejom da je manje više. Među prvima je počeo koristiti staklo i čelik u svojim građevinama.

chair

Možda najlegendarniji rad ovog arhitekte je Barcelona chair. Njen okvir je rađen od nerđajućeg čelika, a kožni jastuci su ispunjeni penom. Ona je 75 cm visine i dužine. Ona se pojavljuje 1929. godine i od tada svedoči njegovom majstorstvu forme, funkcionalnosti i lepote.

240px-The_Barcelona_Pavilion,_Barcelona,_2010

Mies je izgradio Barcelona Pavilion za Barcelona International Exposition koji se organizovao 1929. godine. U pitanju je svečani prijemni prostor za nemačke industrijske eksponate imenovane od strane nemačke vlade. To je važna zgrada u istoriji moderne arhitekture. Ona je poznata po svojim jednostavnim oblicima i spektakularnim korišćenjem ekstravagantnih materijala kao što su mermer, oniks i sedra. Iste karakteristike minimalizma su se primenile na specijalno dizajniran nameštaj za ovu zgradu, kao što je između ostalog i Barcelona chair. Barcelona Pavilion je bila inspiracija za mnoge moderne zgrade.

ođ

Alumni Hall je njegov prvi projekat za Tehnološki fakultet u Čikagu. Ona je postala prototip za ovakve zgrade. Uspela je odgovori na zahteve grada da učionice budu otporne na vatru tako što je čelične konstrukcije obložio betonom. Rešenje za ugaone detalje do kojeg došao tada primenjivao je u svim kasnijim projektima.

fh

Farnsworth House deluje jednostavno, od samo dve paralelne ravni između zemlje i neba i samo osam čeličnih stubova, ali Mies je iscrtao preko 167 crteža da bi došao do svog konačnog i neustrašivog dizajna. Dizajn odiše jednostavnom elegancijom uz obraćanje pažnje na detalje. On je nije stvorio da bude legendarna staklena kutija koja se posmatra iz daljine. Umesto toga, on se nadao da je stvorio prostor kroz koji se život odvija samostalno i u skladu sa prirodom. Edith Farnsworth ga je 1946. godine angažovala da joj projektuje vikendicu koja je u poplavljenoj ravnici Plano u Americi. Budžet je bio 40 000 dolara. On je želeo da smanji granicu između čoveka i prirode. Kako je vreme prolazilo i kako su troškovi rasli, njeno strpljenje i entuzijazam su opali i prodala je kuću 1975. godine. Umrla je 1987. godine i nije doživela da zna da je njena kuća otkupljena od strane Nacionalnog fonda za 6,7 miliona dolara i da je postala jedna od najpriznatijih projekata arhitekture 20. veka.

ls

860-880 Lake Shore Apartments su izgrađeni 1951. godine u Čikagu. Koristio je čelik, aluminijum i staklo. Ove zgrade su poznate po svojoj jasnoći. Mies sa okom umetnika koristio je čelik i stvorio savršen balans između racionalne strukture i iracionalnog duha. Nije se oslanjao na primenu ukrasa, već na jasnoću forme postignut kroz elegantnu proporciju. Svaki objekat je simetričan, visok je 82 metara, ima 26 spratova i sastoji se od 288 stanova. Zgrade su neformalno povezane u mali grad na prostoru od 78 hektara. Lake Shore Apartments su postale protopip za čelično-staklene nebodere širom sveta.

sg

Seagram Building je izgrađena u Njujorku. To je poslovna zgrada koja je visoka 157 metara i ima 39 spratova. Najbolji je primer korporativnog modernizma i najskuplji projekat tog vremena. Joseph E. Seagram & Sons Corporation je zatražila od Mies dizajn za svoju kompaniju alkoholnih pića 1958. godine. Poznata je po žuto toniranim staklima.

aa

American Federal Building je poznata i kao American Federal Savings and Loan Building, The Coral Gables Building i the Round Building. To je dvospratna čelična i staklena zgrada koja je sagrađena 1962. godina u Des Moines u Ajovi.

ff

2400 Lakeview se sastoji od jedne zgrade od armiranog betona, aluminijuma i sivog toniranog stakla. Sagrađena je 1963. godina u Čikagu. Njena lepota ne potiče od ukrasa, već suštine arhitekture – materijala i konstrukcije. Mermer, crvene Barcelona Chair i drvene obloge duž poštanskih sandučića dopunjuju i balansiraju sa svežinom aluminijuma i stakla. Mies je rekao: „Naša mašta je u izgradnji. Koristili smo naše ideje ne za formu, već za konstrukcione mogućnosti.“.

gg

Chicago Federal Center se nalazi u Dearborn ulici. Projekat je naručila američka vlada. Projekat je započet 1959. godine, a koncipirana je u celini 1964. godine, sa mnogim promenama u procesu. Završen je 1973. godine. Mies nije video razloga da se pridržavaju tradicionalne simbolike vlade.

p

One IBM Plaza je sinonim za korporativne zgrade. Nalazi se u 330 North Wabash Street u Čikagu. Projekat je rađen od 1966. godine do 1970. godine. Visoka je 212 metara i ima 52 spratova i ostala je netaktnuta 1992. godine za vreme poplava. Uvrštena je u Nacionalni registar istorijskih mesta 26. marta 2010. godine. Preimenovana je 2013. godine u  AMA Plaza, kada je postala sedište Američke medicinske asocijacije.

o

Martin Luther King Jr. Memorial Library je jedina zgrada u Vašingtonu koju je projektovao Mies. Ovo je njegova poslednja zgrada i jedina javna biblioteka na kojoj je radio. Završena je 1972. godine i koštala je 18 miliona dolara. Projektovao je 37 000 m2 strukturu od čelika, cigli i stakla. Biblioteka predstavlja redak primer moderne arhitekture u ovom gradu.

Izvor: http://miessociety.org/

by Jovana Rajić

Napišite komentar: