Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Dizajn mikro susedstva za beskućnike Njujorka

Njujorška kreativna agencija Framlab predložila je rešenje za porast populacije beskućnika u gradu u vidu serije 3D-štampanih mikro susedstva sastavljenih od heksagonalnih modula za stanovanje. Ove jedinice dizajnirane su da se povezuju sa strukturom skele, gusto upakovane kreirajući drugi aktivni sloj stanova duž praznog zida.

Predlog koji je nazvan ˝Homed˝ kreiran je kako bi obezbedio stanovanje tokom čitave godine gde se može izdržati oštro hladno vreme i koje može obezbediti hladan prostor tokom leta. Dok je spoljašnjost sastavljena od oksidisanih aluminijumskih obloga, unutrašnjost nudi meki prijatan ambijent.

Ovi 3D štampani moduli imaju pogled na grad i oni mogu biti prilagođeni specifičnim potrebama i željama svojih stanara. Nameštaj, ormari i oprema mogu se integrisati u minimalni prostor kao i niz integrisane tehnologije koje podržavaju bezbedan i udoban prostor za stanare. Može se stvoriti širok spektar jedinica kao što su spavaća soba sa radnim delom, modul sa više spavaćih soba ili kupatilo, omogućujući brzo raspoređivanje zajednica koje se mogu preseliti i proširiti sa izmenama u izgrađenom okruženju.

Koristeći tehnologije predizrade, zajednica ˝Homed˝ može se podići u roku od nekoliko dana. Tipičan zid veličine oko 15 x 21m može sadržati i do 95 jedinica. Unutrašnji moduli su 3D štampani od bioplastika koji se mogu reciklirati, nudeći ekološki prihvatljivu i isplativu montažu. Tokom dana izgled ovih modula formira urbani mozaik, dok su noću dizajnirani tako da mogu prikazivati digitalne umetničke radove, javne informacije i/ili komercijalne reklame.

Kako grad postaje sve gušći, nestaju tradicionalne (horizontalne) prazne parcele i pojavljuju se vetrikalne.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: