Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Drveni muzej savremene umetnosti u Turskoj

Japanski studio Kengo Kuma & Associates otkrio je dizajn za Muzej Savremene Umetnosti, koji je trenutno u izgradnji, u turskom univerzitetskom gradu Eskisehir poznatom po mladoj i živahnoj populaciji. Lokacija za ovaj muzej sa namerom je izabrana da bude u ovom gradu kako bi se umetnost promovisala upravo toj mlađoj populaciji.

Inspiracija za dizajn je potekla od tradicionalnih Otomanskih drvenih kuća, a i same lokacije – muzej će se nalaziti u naselju Odunpazari, mesto gde je nekada bila pilana. Na taj način će muzej biti ujedno i istaknut i uklopljen u okolinu.

Dizajn se sastoji od naslaganih i povezanih drvenih kocki različitih veličina, okrenutih u različite pravce, kako bi se stvorio raznolik prostor za izložbe kako unutra, tako i napolju. Horizontalne drvene daske činiće fasadu muzeja čime će podsećati na istoriju područja.

Princip po kom su slagane ove kocke je taj da se na prizemlju nalaze kocke većih dimenzija kako bi u njima mogle da se organizuju veće izložbe, dok će se na spratu nalaziti manje kocke za neke manje, intimnije izložbe. Na vrhu u spoju četiri kocke nalaziće se atrijum koji će spajati sve nivoe i pružati im prirodnu osvetljenje. Razmaci između fasadnih dasaka takođe će dozvoljavati prirodno osvetljenje ostatku galerije.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.archdaily.com

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: