Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Kako je juče izjavila ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, primena energetskih pasoša za objekte povećaće energetsku efikasnost u Srbiji u narednih pet do sedam godina za dva odsto.Ona je navela da će trebati vremena dok energetski pasoši ne počnu masovno da se izdaju i dodala da je mnogo značajnije to što su građani i privreda krenuli ka povećanju energetske efikasnosti. Primena pravilnika o energetskim pasošima za zgrade koji će pokazivati potrošnju energije u objektima na godišnjem nivou, počela je juče. Ovo je prvi put da se u Srbiji promenjuje jedan dokument, čiji je cilj da se omogući ušteda energije i pomogne očuvanje životne sredine. Energetski pasoši biće obavezni i nijedan novi objekat neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižen ako vlasnici ne poseduju taj dokument.

Kada je reč o samim pasošima, oni će sadržati opšte podatke o zgradi, klimatske i termotehničke podatke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. Pravilnik o energetskim pasošima utvrđuje osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveći razred energetske efikasnosti.

Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kWh/m2 godišnje, što je na nivou evropskog proseka. Pasoš će biti obavezan i u slučajevima kada je neophodno raditi rekonstrukcije starih objekata kao i kod objekata koji su predmet prometa i izdavanja nekretnina. Ipak, pasoš neće biti potreban za vikendice, zgrade manje od 50 m2, kao i pomoćne zgrade i proizvodne pogone gde je temperatura grejanja ispod 12 stepeni Celzijusa. Stari objekti moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije, što će postići dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarije ili primenom neke slične tehnike.

Prema podacima Inženjerske komore Srbije, u zemlji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kWh/m2 godišnje, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi izmedju 50 i 70 kWh/m2 godišnje.

Licence za izradu elaborata energetske efikasnosti, na osnovu kojih će se kasnije izdavati pasoši, dobilo je oko 300 inženjera koji su bili na obuci i položili stručni ispit. Trenutno je u toku obuka još oko 400 inženjera. Procenjeno je da će uvodjenje energetskih pasoša poskupeti izgradnju za oko pet procenata, ali i da povraćaj uloženih sredstava u energetsku efikasnost može da se očekuje za pet do šest godina.

By ZoranR  Izvor: ekokuce.com i zelenasrbija.rs

Napišite komentar: