Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Fasada izrađena od aluminijumskih i drvenih materijala krasi Apartmane bloka 143 u Indiji.

 

Ovaj zanimljiv objekat  nalazi se u New Delhi, Delhi, India, delo je arhitekata Vikas Gandhi, Gauri S. Gandhi, projekat je iz 2015 godine.

Fasada objekta razbija monotoniju svojom strogom geometrijom. Sivi metal sa spoljne strane ne izdaje unutrašnji sloj u drvenim okvirima koji stanovnicima pruža osećaj intimnosti i toplinu doma. Arhitekte su imali za cilj da privuku pažnju sa ulice sa igrom svetlosti i senke. Za eksterijer su koristene sive aliuminijumske horizontalne lamele koje su pričvršćene na čelični okvir. Vrata i prozori su drveni a matalna perforirana fasada štiti topli drveni sloj.

Izazov je bio uski mali plac gde je zahtev investitora bio da se napravi prostrani stan od tri spavaće sobe. Takođe je postojala je potreba za fleksibilnošću, svaki kupac mogao je da oraganizuje stan po svojim potrebama. Fasada sa zapadne strane okrenuta je tako da je tokom celog dana izložena suncu. Parcela se nalazi na samoj ivici puta, koji predstavlja glavnu arteriju ovo stambenog prostora.

Siva aluminijumska horizontalna fasada predstavlja jednostavno rešenje koje obezbeđuje privatnost balkona kao i zaštitu od saobraćaja. Balkoni su ugaoni a dva uokvirena rešetkasta sistema spajaju se kao zaštitni sloj na svakom spratu.

Izvor: https://www.archdaily.com/909421/apartments-at-143-plan-loci

 

 

Napišite komentar: