Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Fasada novog objekta u Njujorku čisti okolni vazduh kao 500 stabala drveća

Nova zgrada u Njujorku zapravo će čistiti vazduh. Zgradu nazvanu 570 Broome dizajnirao je Tahir Demircioglu iz kompanije Built, koristeći nov fasadni materijal koji koristi sunčevu svetlost da pretvori zagađene čestice iz vazduha u so i vodenu paru. Ova samočisteća fasada imaće ekvivalentan uticaj na uklanjanje zagađenja koje stvori 2.000 automobila u toku godinu dana,  za šta je potrebno 500 stabala odraslog drveća.

Fasadu ovog 25-spratnog luksuznog objekta, koji će se nalaziti u zapadnom delu Soho-a, sadržaće prozore od poda do plafona koji će prečišćavati vazduh okoline. Materijal fasade razvijen je u saradnji između kompanija Neolith i proizvođača PURETi. Prema podacima na internet stranici kompanije Neolith, fasadni materijal će se sastojati od neolitnih ploča prskanih PURETi tretnamnom na bazi vodenih i titanijum-dioksid nanočestica. Sunčeva svetlost aktivira nanočestice titanijum-dioksida, koje pretvaraju vlagu iz vazduha u oksidne agense koji uništavaju čestice azot-dioksida i zagađujuće agense pretvarajući ih u vodenu paru i so. Ovaj proces zaziva se fotokataliza i ponavlja se milion puta u sekundi, što omogućava zgradi da čisti vazduh. Ova tehnologija poboljšava kvalitet vazduha, deluje anti-bakterijski, anti-alergijski, bez ikakvih neprijatnih mirisa.

Prema rečima kompanije Built, dizajn objekta podseća na istoriju ovog područja, nekada zvanog Printing District, sa siluetom naslaganih kocki. Enterijer objekta radili su Skidmore i Owings & Merril. Unutrašnji prostor za odlaganje biciklova, ulazna bašta sa stablom japanskog javora, dnevni boravak sa izlazom na uređenu terasu i dvokrilni prozori sa niskom emisijom zračenja su samo još neki od karakteristika ovog objekta.

570 Broom sadrži 54 stambene jedinice koje se kreću od jednosobnih do trosobnih i njihova prodaja otpočela je već prošle jeseni.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.inhabitat.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: