Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Novo regionalno sedište Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu, je zgrada za koju se kaže da je dizajnirana sa jasnim referencama na identitet i vrednosti UN. Svojim izgledom (osnova zgrade je osmokraka zvezda) kao da pokušava da fizički dosegne sve delove sveta, a centralno stepenište simbolizuje nastojanja UN u stvaranju globalnog dijaloga.

un-city-copenhagen-3x030713-a4

Okupljajući različite agencije i funkcije regionalnih kancelarija Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu, nova UN zgrada nalazi se na Marmormolen ( mermer Pier ) severno od centra Kopenhagena. Zgrada se nalazi na veštačkom ostrvu, prirodno odvojena od svoje neposredne okoline, a jasno vidljiva i sa mora i iz grada.

un-city-copenhagen-3x030713-a1

Fasadna obolga zgrade sastoji se od belih perforiranih roletni, kojim se postiže optimalan prolaz sunčeve svetlosti, podeljena je na tri metra duge panele, a zaposleni mogu da kontrolišu suncobrane sa svojih računara. Ovim se značajno poboljšavaju uslovi unutar zgrade, a dinamičnost fasade odaje utisak zgrade pune života.

Iz atrijuma centralno stepenište povezuje sve nivoe zajedno. Stepenište kao dramatično prostorna skulptura simboliše rad UN, i ima za cilj da stvori dijalog, interakciju, i pozitivne susrete ljudi u svim delovima sveta.

un-city-copenhagen-3x030713-a6

Pri projektovanju zgrade vodilo se računa da se ograniči upotreba hemikalija i zagađivača u toku njene upotrebe. Provetrava se spoljnim vazduhom, što ne samo osigurava čist vazduh već se time reguliše nivo unutrašnje vlažnosti. Krovna konstrukcija pokrivena je sa preko 1400 solarnih  panela, što značajno smanjuje upotrebu električne energije iz mreže. Slavine niskog protoka smanjuju potrošnju vode, a cevi za kišnicu sakupe dovoljnu količinu vode na godišnjem nivou za održavanje toaleta u potpunosti.

un-city-copenhagen-3x030713-a5

Očekuje se da ovaj objekat postane jedan od vodećih energetski efikasnih zgrada u Danskoj, sa godišnjom potrošnjom energije manjom od 50kWh/m2 .

Izvor: http://www.e-architect.co.uk/                                                                                         by sanjab

Napišite komentar: