Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Da li roboti preuzimaju građevinsku industriju? Australijski inženjer Mark Pivak je razvio potpuno automatizovanog zidar robota, koji može da izgradi kuću za samo dva dana. Robot je nazvan Hadrijan, po rimskom caru koji je izgradio odbrambene zidove u Engleskoj. Ovi roboti mogu da rade dan i noć, i postave 1000 cigli na sat, kao i da izgrade 150 kuća u jednoj godini.

fastbrick-brick-laying-robot-537x397

Zidarstvo je jedno od najstarijih zanata čovečanstva. Mukotrpan i dugotrajan rad može dovesti do povrede radnika. Robot Hadrijan radi non stop i koristi 3D kompijuterski dizajn, kako mi minimizirao otpad i garantovao preciznost u stoti deo inča. Mašina pomoću CAD crteža određuje lokaciju i veličinu svake cigle, postavlja je sa visine od 28m i vezuje je malterom.

Hadrian-robotic-bricklayer-5

Hadrijanova tehnologija svakako pravi put ka lakšem stanovanju u budućnosti, ali automatizacija dovodi do gubitka posla. Tvorci ovog robota tvrde da nemaju ništa protiv zidara, i da je njihov proizvod nastao iz potrebe što prosečna starost zidara raste, i što je jako teško privući mlade u ovaj zanat.

D-Max Photography

Robot je osposobljen  nakon deset godina istraživanja i razvoja.

Hadrian-robotic-bricklayer-7

Izvor: http://inhabitat.com/                                                             by sanjab

Napišite komentar: