Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Heli-stage – novo jezgro Kineskog tekstila

Heli-stage je umetnički i komercijalni kompleks u Shaoxing (Kina) i zvanično je otvoren u leto 2018 godine. Projekat uključuje mešavinu komercijalnih tipologija i postaje jezgro grada Shaoxinga.

Dizajn objekta obuhvata spiralni oblik, između spratova se nalazi zamagljena granica koja povezuje spoljni prostor sa enterijerom i tako stvara izložbeni prostor. Kako bi se postigao ovakav vizuelni efekat, geometriska mreža se spaja sa spiralnom površinom. Spratovi su spojeni spiralnim stepeništem koja prolaze kroz oba zatvorena i otvorena uređenja terena.

Glavna konstrukcija predstavlja čelično jezgro u kojoj se nalazi centralni „bunar“ i lift. Geometrija stepeništa se menja od prvog do trećeg sprata, direktno je tangirana na konstrukciono čelično jezgro. Prostorni okvir u kombinaciji sa visećim kablom na periferiji stvara horizontalni prostor bez kolona. Preostali prostor u okviru objekta je predviđen za usluge i opremu. Kako bi se dodatno ojačao koncept zakrivljene, dvostruko ostakljene jedinice, postavljena je zavesa zid koji omotava njegovu cilindričnu fasadu. Fasada unutar središnje praznine sastoji se od jedne modularne jedinice. Spoljna fasada predstavlja projekcioni zid, pretvarajući centar grada u sjajni svetionik.

Unutrašnji dizajn stvara koncept tkanja, vodeći se time da je ovaj grad poznat po kulturi tkanja. Koristeći apstrakne elemente dizajna kao sto je kotač. Prilikom uslaska posetioci uranjaju u arhitektonsku ekstravaganciju rotirajućeg i difuznog prepletanja prostora.

Izvor: https://www.arch2o.com/heli-stage-atah/#!

Napišite komentar: