Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Hram sa devet ulaza

Hram Južne Amerike u Čileu ušao je u uži izbor za ovogodišnju Međunarodnu nagradu Kraljevskog arhitektonskog instituta u Kanadi. Objekat je projektovan od strane firme Hariri Pontarini Architects iz Toronta. Hram se nalazi na 10 hektara zemljišta na periferiji Santiega, gledajući na grad, a podnožje Ada se uzdiže izn njega. Hram je nručen od strane Bahá’í House of Justice i predstavlja osmi i konačni kontinentalni hram za Bahá’í Faith.

Dizajniran je tako da hram bude mesto dobrodošlice, zajednice i značenja za svakog bez obzira na veru. Čini se da je dizajn odgovorio na tu namenu, jer je otvorenost zgrade toliko doslovna koliko i figurativna. Devet panela nalik na krila i okulus na vrhu hrama, omogućava kretanje ljudi preko devet ulaza i što je najvažnije svetlosti.

Prozirna obloga ovih krila spoljašnje brušeno staklo sa slojem prozirnog portugalskog mermera iznutra, rezultat je saradnje sa kanadskim majstorom eff Goodman, sa svakim krilom od 1.129 delova jedinstvenog oblika. Rezultat je spoljna školjka koja se može izgledati krhka i okupana svetlošću koja se menja tokom dana ali koja je konstruisana tako da se nosi sa surovim klimatskim i zemljotresnim okruženjem u Santiagu.

Izvor: https://newatlas.com/bahai-temple-architecture-awards-raic-canada/60024/

Napišite komentar: