Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

II mesto za najbolju drvenu kuću u Sloveniji

Drvena kuća dizajnirana je od strane studia PIKAPLUS, na čelu sa arhitekticom Janom Hladnik Tratnik i pejzažnom arhitekticom Tinom Lipovž. Ovaj stambeni objekat predstavlja prostor za beg od loših vremenskih uslova ovog divnog predela, a u isto vreme dizajniran je da stvori osećaj kao da smo napolju.

Posebna pažnja posvećena je pozicioniranju kuće – postavljena je na granici između šume i čistine, tako da ne remeti lepotu pejzaža. Zbog malog placa za izgradnju, cilj je bio iskoristiti prostor najbolje moguće kako bi stanarima omogućili funkcionalan život. Drvo je dominantan materijal koji je korišćen za ovaj projekat, kako bi se izgledom stopio u okolinu šume. Jednostavnost dizajna dopunjuju kose bočne fasade, što kući daju poseban izgled. Drveni enterijer zaštićen je otpornim spoljašnjim omotačem.

Sve prostorije, osim kupatila, raspoređene su tako da se nalaze na strani staklene fasade, kako bi svaka prostorija imala pregršt svetlosti kao i prelep pogled. Na prizemlju kuće nalaze se dnevna soba, kuhinja, trepezarija, kupatilo sa saunom, dok se na spratu nalaze dve spavaće sobe. Pejzažno uređenje poštuje okolnu prirodu, te je prilično skromno.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: