Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Interesantan i koristan šablon za dizajn zgrade u Keniji

Urko Sanchez Architects dizajnirali su ˝Tudor Apartments˝ – projekat zgrade koji sadrži 14 stanova u Mombasi, Kenija. Karakreriše ga ekološki svestan dizajn koji je integrisan u tropsko okruženje ostrva Mombasa. Arhitekte opisuju projekat kao ˝pokazivanje veze sa istorijom Mombase tako što je inspiracija potekla iz bogate tradicije swahili dizajna˝.

Nagib terena i uzak oblik parcele usmerile su dizajn kako bi se smanjio uticaj zgrade. Strm pad prema potoku, na donjem delu parcele, rešen je sa tri posebne i jedinstvene terasaste kuće. Pored toga što filtriraju svetlost, terase omogućuju i ventilaciju kroz prozračne drvene rešetke koje su okrenute ka vodi. Ove kuće dostupne su preko bočnih stepenica koje se spuštaju prema potoku, prolazeći pored integrisane teretane koja se nalazi na dnu i stižu do ˝beskonačnog˝ bazena.

Arhitekte su želele da dizajniraju projekat sa minimalnim uticajem na životnu sredinu sa pažljivim prilagođavanjem prirodnom nagibu zemlje. Stabla mangrove i ostalo drveće, koje se nalazi na lokaciji projekta, ostalo je netaknuto i vegetacija je integrisana u objekat, pružajući zelenilo i svežinu. Upotreba materijala koji su lokalno raspoloživi i upotreba prirodne ventilacije takođe daje značaj ekološkom dizajnu zgrade. Projekat koristi mtomo finiše – tehniku oblaganja koralnim kamenom, originalna tehnika iz grada Lamu – što doprinosi ventilaciji zbog poroznosti materijala.

U stanovima, unakrsna ventilacija moguća je od mora, kroz zasenčene terase, preko integrisanih drvenih rešetki na okolinu. U zasebnim kućama u dnu, terase omogućuju duplu ventilaciju: drvene rešetke omogućuju cirkulaciju vazduha sa mora kroz enterijer i nazad na terasu; a drugi način je tako što dve nadvišene rešetke omogućuju ventilaciju kako kroz kuću tako i kroz spuštene plafone, kako bi se izbeglo prenošenje toplote na gornje terase.

U nedostatku povezanosti sa kanalizacionom mrežom, integrisan je bio-digestar za tretiranje korišćene vode pre nego što ona dospe u prirodu, odnosno do vodotoka. Pored toga, sakuplja se i kišnica koja obezbeđuje vodu za baštu.

Poznati stil – mucharabiah – koji se proteže oko stanova kao omotač, razvijen je nakon istraživanja različitih šablona. Ovaj stil, pored svojih ukrasnih kvaliteta, obezbeđuje i privatnost i omogućava filtrirano prirodno osvetljenje stanova. Severna fasada ostavljena je otvorena sa jasnim pogledom na okolne vode. Omotač  je u potpunosti strukturalni: podvig koji je postignut saradnjom između domaćih i međunarodnih inženjera. Pored svega, ovaj omotač takođe preusmerava lokalnu tendenciju za stavljanjem rešetki na prozore.

Za više detalja o izvornim tekstovima, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.archdaily.com

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: