Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Interesantni detalji kuće

Ova porodična kuća nalazi se u australijskom gradu Nort Bondi, dizajnirana je od strane firme CplusC Architectural Workshop istovremeno za zabavu kao i za porodicu. Problemi uskog placa i želje za solarnim dizajnom doveli su do nastanka ove forme.

Konceptualno, prostorni plan kuće razdvaja društveni od porodičnog dela kuće. Na prizemlju se nalazi kuhinja sa trepezarijom i dnevni boravak, a sa prostorom na otvorenom zajedno stvaraju interaktivni prostor, dizajniran tako da bude prilagođen velikoj grupi ljudi. Jedan od interesantnih detalja ove kuće je bazen čiji zid se spaja sa staklenim zidom tog društvenog prostora i na taj način prelama prirodnu svetlost kroz kuću.

Bazen je prvobitno planiran da bude kompletno od betona, međutim, razradom ideje došli su do upotrebe akrilnog zida za bazen. Upotreba akrilnog zida zahtevala je da hidroizolacija bude diskretno uklopljena sa panelima i strukturnim stubovima kako bi obezbedio vizuelni efekat.

Na spratu, spavaće sobe imaju pogled vertikalnu baštu. Paravani i zeleni zidovi pružaju privatnost objektu, samoodrživi su i imaju LED lampice. Ovim projektom firma je prvi put koristila FRP panele kao materijal za fasadu, što je zahtevalo dosta eksperimentisanja na licu mesta kako bi odredili najbolji način montaže. Pri instalaciji, bio je potreban visok nivo pripreme tih panela kako bi se sve savršeno uklopilo. Kako bi izveli ovaj kompleksan projekat, trebalo je iskordinirati vodovodni sistem, osvetljenje i uređenje bašte.

Kuća je isprogramirana Dali i Cbus sistemom. Od programiranja osvetljenja, preko ozvučenja, sve može da se podešava jednim dodirom.

Kompleksnost izgradnje dokazuje i izloženost svih materijala koji su bili upotrebljeni – Kobe ploče, izglačani beton, izraženo drvo, Corten fasada i stubovi od čelika i drveta. I najmanja mana bi se videla da nije bilo prave umetnosti i veštine izgradnje.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archidaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: