Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Jin i jang kuća sa krovnim vrtom

Austrijski arhitektonski studio Penda pronašao je inovativni koncept zelenog krova koji je dizajniran da ponudi novi nivo održivog razvoja. Mala parcela koja se nalazi u jednom Nemačkom seoskom području u blizini Kasela postaće dom koji će karakterisati nov koncept življenja koji se može pohvaliti velikom povrtnom krovnom baštom. ˝Yin&Yang˝ je skromni dom dizajniran da porodici omogući vraćanje kontrole nad snabdevanjem hranom.

˝Kuća ˝Yin&Yang˝ dizajnirana je za malu porodicu koja želi da živi nezavisno i samostalno˝, prenose iz studia Penda. ˝Istovremeno obezbeđujemo sistem za baštu u zimskom periodu vlasnicima koji imaju plastenike i prostore za sađenje sadnica tokom ostatka godine˝.

Inspirisani konceptom jin i jang-aa, kuća će biti izgrađena sa dve odvojene konstrukcije koje su okrenute jedna ka drugoj spajajući se u harmoniju. Vrt je integrisan u dizajn kuće sa kosim krovom i vrtom koji se kreće od zemlje i ide u visinu.

Stanari kuće mogu pristupiti bašti direktno sa novoa prizemlja ili sa sprata kuće. Zbog kosog krova, siva voda se može sakupljati i čuvati totkom cele godine pa ponovo koristiti za zalivanje bašte tokom sušnih perioda. Bašta je bogata kutijama koje su pogodne za sadnju uzgoj povrća, začina i voća.

˝Kada arhitektura podržava način na koji gajimo našu hranu, onda kuća postaje više od ˝samog objekta˝, prenosi kompanija. ˝Ona privlači sva vaša čula. Priroda čini kuću vizuelno privlačnom jer menja svoj izgled prema godišnjim dobima˝.

˝Moja suprga Fei i ja takođe živimo u maloj kući u ruralnom delu Austrije i mogu reći da je najveća prednost sela – kvalitet života˝, dodaje Chris Precht, osnivač partner kompanije Penda. ˝Posebno kada se radi o hrani koju sami uzgajate˝.

Kuća ˝Yin&Yang˝ prostiraće se na 75 kvadratna metra i biće izgrađena od drvene konstrukcije sa velikim prozorima od poda do plafona. Spoljašnjost, kao i veliki deo enterijera biće obložena drvenim panelima koji će se mešati sa bujnom vegetacijom.

Kuća će sadržati garažu za jedno vozilo, dve do tri spavaće sobe, centralno zajedničko kupatilo, kancelariju, otvorenu kuhinju i trpezariju, kao i dnevni boravak na spratu sa pristupom prostranom krovnom vrtu i dodatni kancelarijski prostori ili treća spavaća soba.

˝Kuća je koncipirana za mladu porodicu koja bi želela da živi i radi na selu˝, kažu iz Pende i dodaju – ˝Prognoza pokazuje da gradovi i urbana područja privlače mlade ljude, a do 2050. godine više od 70 posto naše populacije živeće u gradovima. Arhitekte se pozivaju da pronađu rešenja kako oživeti sela˝.

Konačna cena ove kuće nije još objavljena, ali početak izgradnje planiran je u narednih nekoliko meseci.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: newatlas.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: