Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

slika1

Da li se možemo osloboditi zagađenja iz vazduha jednom za uvek? To je misija Roosegaarde studija, koji je nedavno pokrenuo kampanju Kickstarter, kako bi izgradio najveći električni toranj za usisavanje smoga na svetu u Roterdamu. Toranj će biti visok 23 metara i uvlačiće ugljenik iz vazduha i transformisaće ga u prelepo prstenje i manžetne. Planira se da izgradnja Smog Free Tower bude završena u septembru. Ako sve prođe dobro, studio se nada da će izgraditi još mnogo njih širom sveta.

slika2

Vođa projekta, Daan Roosegaarde, tvrdi da je do ove genijalne ideje došao jednog jutra, kad se probudio opsednut zagađenjem vazduha. On smatra da u budućnosti otpad ne bi trebao da postoji i želi da od smoga pravi dijamante. Smog Free Tower ima kapacitet da raščisti 123 miliona kubnih metara smoga svaki dan. Ako jedna kula ima moć da očisti ovoliko vazduha, zamislite samo šta bi više kula moglo da uradi. Studio se nada izgradnji kula i u drugim zemljama.

slika4

Toranj će pored oslobađanja neba od smoga promeniti i stanje na tržištu dijamanata. Dijamanti se prave od ugljenika koji je prošao kroz proces visokog pritiska. Prema procenama studija, biće potrebno 35 000 kubnih metara vazduha za jedan prsten. Prsten će se sastojati od 42% čestica ugljenika. Svako ko želi da kupi kocke, prstenje ili dugmad za košulju, moraće da izdvoji od 6 000 do 30 000 dinara.

slika3

 

Izvor: http://inhabitat.com/

by Jovana Rajić

Napišite komentar: