Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Povodom 5. Marta, Svetskog dana energetske efikasnosti i obeležavanja UN godine “Održiva energija za sve”, Centralno-evropski forum za razvoj „CEDEF“ će u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije a pod pokroviteljstvom kompanije „Ceresit“ održati konferenciju pod nazivom „5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti“. Konferencija će biti održana 5. Marta 2012. godine, sa početkom u 11:00 časova u Medija centru (adresa: Terazije 3, Beograd).

Na konferenciji će biti govora o najnovijim izazovima pred kojim se našao naš energetski sistem početkom 2012. godine tokom kojeg su se Srbija ali i region suočili su se sa istorijskim rekordom u potrošnji električne energije usled snažnog hladnog talasa. U tom periodu je naša zemlja bila je prinuđena da uvozi više struje nego što je predviđeno, a suočili smo se i sa mogućnošću restrikcija električne energije. Energetski sistem je ovog put izdržao izazov sa kojim se suočio, ali je sada postalo jasnije nego ikada da je postojeći režim potrošnje električne energije neodrživ i sa ekonomskog i sa ekološkog aspekta. Imajući u vidu da se racionalnijim korišćenjem energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije smanjuje i zavisnost od uvoza fosilnih goriva i da se istovremeno umanjuje emisija CO2, energetska efikanost dobija sve veći ekonomski značaj. Prema rečima komesara EU za klimu, uvozni račun EU za naftu prošle godine bio je 315 milijardi evra, što je veliki deo iznosa grčkog duga. Ulaganjem u energetsku efikasnost ovaj račun bi se smanjio, dok bi se istovremeno kreirala nova radna mesta i potpomoglo prevazilaženje efekata trenutne ekonomske krize. Zbog toga energetska efikasnost sa margina mora da postane ključna tema u ekonomskim raspravama.

Imajući u vidu trenutno stanje, srpska ekonomija je čak dva ili tri puta energetski zahtevnija od EU. Neophodna su ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi se smanjila zavisnost od termoelektrana, što zahteva sistemski pristup. Istovremeno, na nivou domaćinstva i na pojedinačnom nivou moguće je dosta doprineti energetskoj efikasnosti. Ispitivanja su pokazala da zgrade u Srbiji imaju ili jako lošu ili nikakvu izolaciju, kao i neefikasno grejanje. Primera radi, preko polovine domaćinstava za grejanje koristi 340 kWh/m2 što je za oko 4 puta više od proseka za Zapadnu Evropu. Najviše energije se troši na zagrevanje prostorija, ali tom prilikom mnogo se gubi preko zidova, krovova, kroz zemlju, kroz prozore i vrata. Rešenje je bolja termoizolacija.

Ulaganje u bolju izolaciju predstavlja za mnoga domaćinstva preveliki finansijski izdatak, ali je ova investicija na dugoročnom nivou veoma isplativa. Osim toga svaki pojedinac može da uštedi tamo gde mnogo troši, a nije mu neophodno. Racionalno trošite vodu, vremenom zamenite obične štedljivim sijalicama, više se vozite javnim prevozom ili biciklom, pešačite na kraćim relacijama umesto da palite automobil, pređite na efikasniji način grejanja. Kada kupujete nove uređaje proverite da li su i koliko energetski efikasni. Kada bi svi činili ovako, uštedeli bismo mnogo energenata, ali i čuvali džep.

U okviru konferencije održaće se i ceremonija proglašenja pobednika i dodele nagrada za najbolji medijski prilog na temu “Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost”. Nagradni konkurs CEDEF je organizovao u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost RS i kompanijom Ceresit.

Na skupu će govoriti:

–  Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF

– mr Bojan Kovačić, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije

– Jelka Jovanović potpredsednik NUNSa

– Jovan Šarenac, kompanija Henkel Ceresit

 Izvor: cedeforum.org

ZoranR

Napišite komentar: