Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Kružni Restoran Barangaroo u Sidneju

Završena je prošle godine, očaravajuća kuća Barangaroo već je postala vizuelni orjentir za prigratsko naselje Barangaroo u Sidneju, Australija. Dizajniran od strane australiske arhitektonske firme Collins and Turner. Stvorena je kao skulpturna zgrada u kojoj se nalaze savremen restoran i bar istog imena. Nalazi se blizi obale na visokoj pešačkoj zoni. Zgrada simbolizuje pojavu tri složene čaše okružene jestivim i lekovitim biljkama.

 

https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/10/collins-turner-barangaroo-designboom-01.jpg

 

https://static.designboom.com/wp-content/uploads/2018/10/collins-turner-barangaroo-designboom-06.jpg

Kuća Barangaroo nalazi se na uglu ulice na površini od 750 kvadratnih metara i imapogled na more. Označava južnu ulaznu tačku u projekat urbane obnove grada koju je predvideo Rogers Stirk Harbour. Za razliku od uglovnih zgrada u susedstvu, trospratni restoran i bar krakterišu zakrivljene fasade napravljene od koncentrično uparenih drvenih klapni koji su ugljeni u crnoj boji kako bi poboljšali otpor materijala na elemente. Okruženi vegetacijom, zaobljeni balkoni su konzolni preko kojih se  pruža pogled na lep pejzaž.

„Ambicija projekta je stvaranje ugodne vanvremenske, zabavne strukture koja svremena na vreme postaje najdraže mesto mesto u gradu.“ rekli su iz arhitektonske firme. Ključni plan urbanističkog dizajna zgrade u krugu diktirao je krivoliniski oblik, koji projektuje zakrivljene terenske terase napolju u svakom pravcu. Konstrukcijske konzole do 8,5 m omogućavaju jedinstvenu otvorenu atmosferu u nizu trpezarijskih prostora na svakom nivou višeslojne zgrade.

Izvor: https://inhabitat.com/edible-plants-surround-the-curvaceous-barangaroo-house-in-australia/

Napišite komentar: