Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Kuća iz tri celine

S obzirom na formu kuće,arhitekte iz tima Graux & Baeyens  dizajnirali su kuću tako da maksimalno iskoriste prostor i prirodno svetlo. Duge, belo-sive cigle stavraju jedinstven izgled za tri bloka koji čine kuću u Belgiji, omogućavaju da sunčeva svetlost prodre kroz ceo objekat, a da se ne izgubi pogled na jezero iza kuće.

Potpuno zastakljena fasada koja gleda na ogromni krajolik nije donela nikakvu direktnu sunčevu svetlost u kuću jer je orjentisana prema severu. Rešenje ovog problema bilo je da se kuća podeli na tri dela i dva sprata.

Blokovi su orjentisani da maksimiziraju svetlost na lokaciji. Nagnuti su oko centralnog dvorišta tako da svaki ima fasadu okrenutu prema suncu, stvarajući delimično zatvoren prostor koji deluje kao vrtna soba. Površina kuće je 198 m2.

Svaki deo bloka je kombinacija nekoliko prostorija, kuhinja je u prizemlju. Prvi sprat se sastoji od glavne sobe sa kupatilom i gardaroberomK, dok se u drugom delu nalaze spavaće sobe.

Jedan blok direktno gleda na ulicu sa susednom garažom. U ovom delu se nalazi gostinjske i pomoćne prostorije, kao i prostorije koje mogu da služe kao radne sobe.

Klizna, staklena vrata u prizemlju omogućavaju izlazak u dvoriste. Mala, staklena praznina u kojem se dva dela povezuju, omogućavaju da svetlost u prostoriji. Dugačke sive cigle koje se nalaze u većem delu unutrašnjosti. One su dopunjene crnom aluminijumskom oblogom koja se koristi za postavljanje prozora velikih staklenih vrata.

Izvor: https://static.dezeen.com/uploads/2019/01/house-j-vc-graux-baeyens-belgium-architecture-residential-houses-_dezeen_1704_col_3.jpg

 

Napišite komentar: