Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Kuća koja se „hrani“ sunčevim zracima

Fiksni arhitektonski objekat koji se širi stazom sunca u svom godišnjem i dnevnom ciklusu. Objekat hvata solarnu energiju zimi i čuva je tokom leta.

Bioklimatska solarna kuća od drveta, stakla i betona je krajnji odgovor na energetska ograničenje i emisije CO2. Omogućava besplatno grejanje zimi i prirodno hlađenje leti. Novi put u potrazi za većom energetskom efikasnošću i praktičnim odgovorom na principe ciljeva održivog razvoja. Objekat je ultimativna arhitektura koja je prilagodljiva za višestruke upotrebe.

Pasivna solarna kuća je fiksna arhitektonska zapremina. Njegov položaj i oblik određeni su putanjom Sunca u godišnjem i dnevnom ciklusu. Zgrada zahvata sunčeve zrake od izlaska do zalaska sunca „hrani se“ tom energijom i redistribuira je u obliku životnog komfora. Severna strana konstrukcije (kosi krov) je dizajnirana prema putanji sunca tokom zimskog a južna prati tok sunca tokom letnjeg perioda.

Kamen temeljac položen u junu 2006. godine, a izgradnja počela 2008 godine. Za izgradnju ovog objekta bilo je potrebno deset godina istraživanja. Objekat je prikupio mnogo nagrada.

Izvor: http://www.heliodome-uk.com/journey.html

Napišite komentar: