Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Kule u Hong Kongu koje će pomoći u čišćenju zagađenog vazduha

Arhitektica Suraksha Acharya iz projektnog biroa Midori Architects, predstavila je projekat dva zelena prozirna tornja za horizont Hong Konga. Ovaj futuristički par nebodera, pod imenom ˝Aero Hive˝ imaće organsku fasadu sa zelenilom koje će voditi do bogate krovne bašte. Koncept je zasnovan na kreiranju simbola održivog dizajna za grad – jedinstveni neoderi dizajnirani da se prilagode izazovima lokalne klime i smanje emisiju ugljen-dioksida u toj oblasti.

Predstavljeni neboderi, čiji dizajn je nedavno osvojio nagradu Skyhive Skyscraper Challenge, strateški su dizajnirani da izdrže lokalnu klimu. Oblik, veličina, kao i materijali izabrani su da se prilagode subtropskoj lokalnoj klimi i ekstremnim vetrovima.

Prema rečima arhitektice – ˝Aero Hive ima za cilj da izazove opšto uverenje da se savremene visoke zgrade ne mogu prirodno provetravati zbog svojih izuzetnih visina, a takođe nudi i odmor od tipičnog hermetički zapečaćenih staklenih objekata koji se predstavljaju kao model održivosti.˝

Zaobljena forma kao i položaj objekata omogućuju međusobnu zasenčenost u toku dana. Pored toga, porozna fasada omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha kroz čitav objekat. Dvostruki prozori koji čine fasadu takođe su optimizovani da unesu prirodnu svetlost u objekat dok ograničavaju direktno sunčevo zračenje.

Na samom vrhu Aero Hive-a nalaziće se krovni vrtovi koji će biti otvoreni za javnost kao neka gradska bašta, koja će pomoći očuvanju javnog zelenog prostora. Ove bujne krovne bašte pomoći će i stvaranju prirodnog staništa za lokalne ptice, a ujedno će i filtrirati zagađivače i smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: inhabitat.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: