Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Ledeni hotel u Švedskoj

Severna kraljica izrađena od strane Emilie Steele i Sebastiana Dell-Uva

Na severu Švedske u gradu Jukkasjärvi nalazi se sezonski hotel napravljen od snega i leda. Sada u svom 28. izdanju, Icehotel sadrži 15 soba sa impresivnim skulpturama od leda. Najznačajnije su sobe sa temom svemira ili sobe u kojima dominira čudna ledena kraljica.

Dnevni putnici, izrađeni od strane Alem Teklu-a i Anne Karin Krogevoll, inspirisani hiljadama izbeglica koje su stigle brodom preko Sredozemnog mora
Pratite belog zeca, izrađen od strane AnnaSofia Mååg and Niklas Byman-a, verovatno pod uticajem Alise u zemlji čuda

Izgradnja hotela podrazumevala je sakupljanje na hiljade blokova leda iz obližnje zaleđene reke. Čak 30.000 kubnih metara mešavine snega i leda iskorišćeno je za kreiranje ovog ledenog hotela.  Hotel sadrži i tople sobe, sobe na temperaturama ispod nule, ledeni bar kao i ceremonijalnu dvoranu pogodnu za održavanje svadbi i slično. Međutim, upravo se sobe u minusu, sa izrezbarenim ledom prvo biraju. One se odžavaju na temperaturi od  -5° C, a gosti spavaju na jelenskim kožama u vrećama za spavanje. Skulpture su kreirane od strane 36 umetnika iz 17 različitih država i zaista su raznovrsne, od apstraktnih scena do skulptura životinja.

Osnovna pravila, izrađeni od strane Carla Wallandera i Ulrike Tallving, prikazuju čudno podzemlje sa džinovskim puževima
King Kong, izrađen od strane Lkhagvadori Dorjsuren, omogućava posetiocima da spavaju ispod velikog majmuna

Hrabre posetioce koji se odluče za ledene sobe, ujutru dočekuje toplo piće i sauna, a pored toga mogu se ugrejati i uz topao tuš kao i uz pucketavu vatru.  Aktivnosti koje uključuje boravak u ovom hotelu su posmatranje polarne svetlosti, poludnevena tura sa sankama koju vuku psi, časovi pravljenja skulptura od leda kao i časovi joge.

Livoč, Izrađen od strane Fabiena Champevala i Friederike Schroth, čini se da je po imenu reke na Kosovu
Monstera, izrađena od strane Nine Kauppi i Johana Kauppi, prikazuje zimsku scenu vrta

Icehotel otvorio je svoja vrata 15. decembra i biće otvoren do 15. aprila, nakon čega će početi da se topi. Cena boravka u toplim sobama počinje od oko 267$ po noćenju, dok je cena ledenih soba znatno veća.

Svemirska soba, izrađena od strane Adriana Boisa i Pabla Lopeza, karakteriše velike astronaute
Cumulus, izrađen od strane AnnaKatrin Kraus i Hansa Aeschta, podseća na grupu oblaka

Na istoj lokaciji nalazi se i solarni Icehotel 365 koji je otvoren tokom čitave godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: newatlas.com

Izvor: inhabitat.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: