Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Mala kuća od kartona

Kompanija Fiction Factory, nekada kompanija za pozorišnu scenografiju, proširila je inicijativu za svoj dizajn i izgradnju koja uključuje mali dom, po imenu Wikkelhouse. Dizajn koristi karton velike čvrtoće kao glavni element strukture. Tokom procesa proizvodnje, kalup u obliku kuće umotan je sa 24 sloja kartona –  što i dovodi do naziva stukture, čiji slobodan prevod na engleskom znači ˝obmotana kuća˝. Koristeći iste glavne komponente u svakoj strukturi,  dizajn svakog doma može se značajno razlikovati u smislu ukupne veličine i individualnih karakteristika.

Fiction Factory koja je locirana u Amsterdamu proizvodi i transportuje potrebne komponente po zahtevu na području širom Holandije, Francuske, Nemačke, UK i Danske. Kada delovi stignu na lokaciju, tim može da izgradi celu strukturu kuće u jednom danu. Svaki od segmenata kuće teži svega 500kg, što konstrukciji omogućava da bude postavljena direktno na zemlju, bez temelja. Nakon što je oko segmenta obmotan karton, oni se prevoze i postavljaju na lokaciju. Eksterijer kuće završen je vodootpornom folijom i oblogom od drveta kako bi se zaštitila unutrašnja struktura od različitih vremenskih uslova.

Kompanija je uspešno instalirala strukture u različitim sredinama, kako u urbanim tako i u prirodnim. Jedna od prirodnih primena Wikkelhousa je u rezervatu prirode blizu živahnog Londona. Urbane primene uključuju instalaciju kuće u roterdamskoj marini, plutajući kraj brodova ili može poslužiti kao kancelarijski prostor za OVG nekretnine u Amsterdamu. Kompanija je takođe eksperimentisala sa postavljanjem ove lake konstrukcije na krov nekadašnjeg skladišta za ugalj u Loxton luci u Londonu.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: