Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Male modularne kuće po dizajnu firme Kodasema

U pokušaju da se reši stambena kriza u Velikoj Britaniji, estonski dizajnerski kolektiv Kodasema pokrenuo je svoju prefabrikovanu mikro kuću od 25 kvadratnih metara, za čiju izgradnju je potrebno manje od jednog dana i koja može biti preseljena kako bi se iskoristile prazne parcele.

Koda kuća košta svega 150.000 funti kao paket – uključujući troškove planiranja i građevinskih propisa, isporuku, pripremu lokacije, instalacije i priključke na vodu, struju i kanalizaciju.

Ova konstrukcija kojoj temelji nisu potrebni i koja se može preneti uz pomoć kamiona, ima za cilj da malo ˝začini˝ tržište nekretninama u Velikoj Britaniji podstičući kulturu samogradnje i bolje iskorišćavanje praznih parcela.

Kodasema ovaj pristupačni i montažni dizajn smatra kao rešenje za situacije ˝u toku planiranja˝, kao privremeni smeštaj koji se može instalirati na neiskorišćenim lokacijama širom Londona. Tim takođe sugeriše da se konstrukcija može iskoristiti i kao manja vikendica, kao kafe, kancelarija, studio ili učionica.

˝Jednostavan ali efikasan dizajn mogao bi doprineti ublažavanju pritiska stambene krize na lokalne vlasti, pružajući privremene domove ili radne prostorije na praznim lokacijama˝, prenosi John O’Brien iz kompanije Kodasema i dodaje: ˝Ovaj trend kratkoročne upotrebe napuštenog zemljišta, koji se ostavlja netaknut čak i u fazi planiranja, postaje sve češći, pogotovo u Londonu.˝

Koda kuća prvobitno je otkrivena prošle godine, ali je prvi primer u Velikoj Britaniji instaliran u BRE Innovation Park-u, u istraživačkom objektu u Vatfordu, gde su demonstrirani prototipovi održivog stambenog prostora. Na krovu kuće su namontirani solarni paneli radi stvaranja energije, a unutar kuće instalirane su kontrole za alarm, kontrolu klime i podesivo LED osvetljenje. Zidovi su izgrađeni od betona, izolovani su tako da doprinose održavanju temperature unutar kuće u zavisnosti od sezone, a takođe štite i od buke.

Fasadu kuće čini prozor u punoj visini sa četvorostepenim prozirnim elementom, koji ujedno i predstavlja ulaz u otvoreno planirani salon i kuhinju. Spavaća soba smeštena je na mezaninu iznad kuhinje, dok se kupatilo nalazi iza nje. Terasa široka 3,5m ugrađena je u fasadu kuće, obezbeđujući makar malu traku otvorenog prostora.

Složeni model dizajna biće objavljen 2018. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: