Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Mikro pivara izgrađena potpuno od recikliranih materijala

U Kamikacu, gradu u japanskoj prefekturi Tokušima, Hiroši Nakamura iz kompanije NAP architects izgradio je mikro pivaru koristeći reciklirane materijale. Kamikacu, grad sa svega 1.500 stanovnika, je grad sa nula otpada koji je postigao stopu recikliranja od 80% sortirajući otpad u 34 odvojene kategorije. Inspirisan ovim principima, jedan privatni biznis kontaktirao je arhitekte sa ciljem da dizajniraju jedan centar zajednice koji će prodavati kućne potrebštine, hranu i pivo.

Hiroši Nakamura – osoba koja vodi kompaniju NAP iz Tokija – nastojao je da dizajnira objekat na koju bi zajednica bila ponosna. Kako je reč ˝pub˝ skraćenica od ˝public house˝ (kuća za javnost), arhitekte su želele da čitavu šemu učine dostupnom i što je moguće otvorenijom. Visoka 8 metara, najzanimljiviji detalj zgrade, fasada koja se sastoji od mnoštvo prozora uzetih sa starih napuštenih kuća. Dvostruki sloj tih prozora zadržava vazduh i poboljšava izolacione osobine konstrukcije. Orijentisana ka gradu, ova uzvišena fasada predstavlja lokalno obeležje i simbol ponosa zajednice.

Unutra su prostori raspoređeni hronološkim redom – od magacina do pivare i zatim do paba gde se služi pivo. Nameštaj koji je obnovljen i konvertovan nabavljen je od domaćih industrijskih izvora, dok plafonski ventilator stvara toplotu od radijatora koji ne emituje ugljen-dioksid. Napuštene stvari iz fabrike pločica korišćene su za podove, prazne boce dobile su novu namenu kao lusteri, a novine su poslužile kao tapete. Obojene prirodnom taninskom farbom, otpad od kedrovog drveta koristio se kao obloga objekta.

Pored ponovne upotrebe i recikliranja, ovaj pab ne samo da štedi energiju i resurse, već i promoviše Kamikacu i njenu regionalnu ekonomiju. Ono što je možda i najvažnije, ovaj nacrt je kao otelotvorenje vizije nula otpada u gradu. ˝Lokalni stanovnici koji posećuju ovaj pad počinju zaista da shvataju da su njihova dela zabavna i kreativna˝, objasnile su arhitekte.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: