Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Mikro stanovi u betonskim kanalizacionim cevima

Studio James Law Cybertecture iz Hong Konga razvio je prototip za jeftine mikro kuće koje se mogu smestiti u betonske cevi, koje bi mogle popuniti praznine između zgrada u gradu.

Projekat nazvan ˝OPod Tube Housing˝, transformiše kanalizacione betonske cevi prečnika 2.5m u domove veličine 9.29 kvadratnih metara i prilagođena je životu najviše dvoje ljudi, sa vratima koja se mogu otvarati pomoću pametnih telefona.

Osnivač studia, James Law predviđa da se ove tubularne konstrukcije naslanjaju jedni na druge, stvarajući pristupačan smeštaj za mlade ljude u metropolama sveta. Unutrašnjost je opremljena standardnim sadržajima poput dnevnog boravka sa klupom koja se može pretvoriti u krevet, mini frižider i kupatilo sa tušem i dovoljno prostora za odlaganje odeće i ostalih ličnih stvari, a sadrži i klima uređaj.

Prema rečima arhitekte, inspiracija za ovo rešenje je praktičnost, kako za mlade kojima je potreban što povoljniji smeštaj, tako i za gradske vlasti koje žele svojim građanima da obezbede pristupačne opcije stanovanja. Iako konstrukcije teže svaka po 22 tone, one zahtevaju malo u smislu instalacije jer se jednostavno postavljaju, što smanjuje troškove instalacije.

Cevi se mogu lako naslagati jedna na drugu i mogu se instalirati u bilo koje male neiskorišćene gradske prostore. Arhitekta predviđa čitave zajednice ovih cevi instalirane u uličicama između zgrada, ispod mostova itd. i objasnio da je koncept izvodljiv za bilo koje gradsko okruženje: ˝Ponekad ostane malo zemljišta između objekata, tako da nije lako izgraditi novu zgradu. Mogli bismo postaviti nekoliko OPods-a na takva mesta i iskoristiti to zemljište.˝

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: inhabitat.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: