Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Najavljena dva nova projekta u Francuskoj

Studio Libeskind pobedio je na konkursu za dva nova projekta u Francuskoj. Prvi projekat nalaziće se u Nici i sastojaće se od centra za transport, maloprodaju i konferenciju, dok će drugi predstavljati neboder visok 150 metara i nalaziće se u Tuluzu. Nova strategija za razvitak je kreirati urbane objekte mešovitog sadržaja. Završeni objekti postati će novo obeležje Nice i Tuluza.

U Nici, Studio Libeskind sarađivao je sa arhitektom Fevrier Kareom (Fevrier Carre) i pejzažnim arhitektom Žan Musom (Jean Mus) kako bi kreirali ideju za ovaj objekat nazvan Gare-Thiers-Est (East Thiers Station). Glavni princip bio je rekontruisati Thiers stanicu kao i njeno okruženje.

Ovaj objekat činiće 18.300 kvadratnih metara maloprodajnog prostora, kafea i restorana sa pogledom na panoramu grada, kao i Hilton hotel i auditorijum sa 600 mesta. Projekat će povezati pešačku zonu sa stanicom, kao i severno i južno naselje koje je trenutno razdvojeno železničkom prugom.

Inspiracija za dizajn potekla je od mineralne forme azurita. Fasada će biti kombinovana od stakla i metala o koju će se ogledati  grad, pejzaž i nebo, sam objekat biće visine 40 metara.

Izgradnja je zakazana za kraj 2017. godine, a završetak izgradnje planiran je za kraj 2019. godine.

Oko 450 kilometara zapanije, Studio Libeskind dizajnirao je 150 metara visoku Occitanie Kulu kao novo obeležje poslovnog okruga u Tuluzu. Na mestu bivšeg centra za sortiranje pošte, na 40 spratova obavijenih staklom uzdizaće se prvi neboder u gradu.

Takođe mešovitog sadržaja, kulu će činiti 11.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, hotel Hilton, oko 120 stanova, kao i restoran sa pogledom na panoramu grada. Traku vertikalne bašte koja će se spiralno protezati objektom dizajnirao je pejzažni arhitekta Nikolas Gilsoul (Nicolas Gulsoul).Vertikalna bašta će se uzdizati kao nastavak na park i kanal Du Midi koji teče kroz grad.

Na ovom projektu Studio Libeskind sarađivaće sa arhitektom Fansisom Kardetom (Francis Cardete). Početak izgradnje je najavljen za 2018. godinu, a završetak izgradnje za 2022. godine.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Link: www.archdaily.com

Link: www.desingboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: