Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Najodrživije, najinovativnije i najzanimljivije kuće u 2017. godini

Korišćenje standarda zelene gradnje, širenje off-grid tehnologije i napredak u 3D štampanju čine ovo vreme uzbudljivim za stambenu arhitekturu u proteklih 12 meseci. Plutajuće luksuzno naselje, 3D štampana kuća i održivi dom koji se može izgraditi za nekoliko dana su neki od karakterističnih projekata koji su obeležili prethodnu, 2017. godinu.

Na sledećoj listi videćete specifične projekte koji su ili naročito pristupačni, revolucionarni, održivi ili jednostavno interesantni.

3D štampana kuća – Apis Cor

Ova mala i relativno jednostavna kuća nije prvi primer 3D štampane arhitekture, ali ubedljivo ukazuje na stambenu konstrukciju koja se štampa sa 3D štampačem i koja će uskoro biti dostupna i široko rasprostranjena.

Razvijena od strane firme Apis Cor u saradnji sa kompanijom PIK, ova kuća ima samo 28 kvadratnih metara i napravljena je pomoću prenosivog 3D štampača – i da budemo jasniji, štampač teži 1.814kg i prevozi se kamionom, a ne u ˝džepu˝.

Proces štampanja odvijao se 24 sata u Rusiji i uključivao je izbacivanje cementa iz mlaznice, sloj po sloj, kako bi se stvorila konstrukcija. Građevinci su zatim završili krov, postavili izolaciju, prozore i ostale komponente. Ukupni troškovi za projekat iznosili su 10.134 američkih dolara, bez nameštaja i uređaja.

Kiss House – Adrian James, et al.

Britanski ekspert za izgradnju pasivnih kuća Majk Džejkob i arhitekta Adrijan Džejms udružili su snage i stvorili ˝Kiss House˝ – montažni dom čija izgradnja je trajala manje od nedelju dana i koja zadovoljava standarde zelene gradnje za pasivne kuće.

Svaka ˝Kiss House˝ ima izvrsnu izolaciju, kao i gotovo nepropusni omotač i dizajn koji uzima u obzir pasivnu solarnu dobit. Ovo rezultira ozbiljno efikasnom kućom za koju nije potrebno mnogo novca da bi se zagrejala ili rashladila tokom godine, bez obzira na lokalnu klimu.

˝Kiss House˝ dostupna je u više veličina, ali se svaki model sastoji od dnevnog boravka otvorenog tipa u prizemlju, sa velikom modernom kuhinjom, drvenim podovima i prozorima od poda do plafona. Spavaće sobe i kupatila nalaze se na spratu a spoljašnji zidovi dostupni su u drvetu i metalu.

Cena ˝Kuss House˝ zavisi od veličine i opcija, a kreće se od oko 2.550 dolara po kvadratnom metru.

Binh House – Vo Trong Nghia

Firma Vo Trong Nghia Architects iz Vijetnama projektovala je ˝Binh House˝, koja predstavlja oazu u tropskom Ho Ši Minu u kojoj nije potreban klima uređaj da bi se rashladila. Njena pažljivo planirana unutrašnjost raspoređena je na tri sprata i sadrži 233 kvadratna metra, dovoljno da pruži dom porodici od tri generacije.

Firma Vo Trong Nghia rasporedila je prostorije poput kuhinje i kupatila na zapadnu stranu kuće, kako bi zaštitile one važnije prostorije poput dnevne sobe, trpezarije i spavaće sobe. ˝Binh House˝ takođe je osenčen i zelenilom, koje poboljšava ventilaciju. Ventilaciji pomažu i višestruka klizna vrata.

Vegetaicija pokriva većinu eksterijera i ublažava teksturu betonske konstrukcije.  Objekat sadrži i nekoliko bašta, kao što su bašta sa voćem na krovu, terasa sa vrtom povrća i terasa pored kućne biblioteke. Pored ovih vrtova, vrt postoji i u dnevnoj sobi kao i jedna u malom dvorištu.

M.A.Di – Renato Vida

Italijanski arhitekta Renato Vida projektovao je montažnu modularnu kuću ˝M.A.Di˝ koja može da izdrži zemljotrese i koja se može izgraditi za svega nekoliko sati. Izgrađena je od unakrsno lameliranog drveta (CLT) i dolazi u nekoliko veličina – od 27m² do 84m². Svaka od ovih kuća prostire se na dva nivoa sa kuhinjom, trpezarijom i kupatilom u prizemlju i spavaćim sobama na spratu.

Konstrukcija objekta u obliku slova A omogućava mu da bude montiran na licu mesta, zatim spakovan i transportovan kamionom ili kontejnerom na željenu lokaciju. Instalacija je relativno jednostavna, a čitav proces potrebno je tri radnika i oko sedam sati rada.

Cena ˝M.A.Di˝ kuće kreće se od 21.600€ za manji model i 67.200€ za velike modele.  Krovne solarne ploče, LED osvetljenje i sistem sive vode dostupni su uz doplatu.

Tikku – Marco Casagrande

Potražnja za urbanim stanovanjem raste sa rastom populacije. Arhitekta Macko Casagrande smatra da ima potencijalni odgovor na ovaj problem, a to je ˝Tikku˝ (finski naziv za štap). U osnovi, ovaj objekat zauzima svega 2,5x5m, što ga čini veličinom standardnog parking prostora za jedan automobil.

˝Tikku˝ ima ukupnu površinu od 37.5 kvadratnih metara i podeljen je na tri nivoa. Prikazani model prototipa podeljen je tako da se radni prostor nalazi u prizemlju, spavaća soba se nalazi iznad i mala staklena prostorija na gornjem spratu.

U unutrašnjosti nalazi se ˝suvi˝ toalet, struja dolazi od solarne energije, ali nema vode, kao ni kuhinje. Ideja je da zahvaljujući svojoj lokaciji, stanar treba biti u mogućnosti da pristupi vodi i hrani, kao i svemu što mu je potrebno na drugim mestima.

Pored toga što ˝Tikku˝ može biti kuća, Casagrande je predvideo da se prostor može koristi i kao kancelarija, prodavnica, radionica, hotel i još mnogo toga, zamenjujući unutrašnjost i elemente koji odgovaraju. Cena osnovnog modela iznosi 35.000€ bez troškova prevoza.

Villa Ypsilon – LASSA Architects

Kompanija LASSA Architects napravila je sjajan posao postavivši objekat Villa Ypsilon na vrh brda u južnom delu Peloponeza.

Nazvan je po svom zelenom krovu koji je oblikovan u obliku slova Y, ovaj objekat prostire se na 150 kvadratnih metara i sadrži ulaz, glavnu spavaću  sobu, dve dodatne spavaće sobe, kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i nekoliko kupatila.

Spavaće sobe i kupatila pozicionirane su ka istoku, dok su zajedničke prostorije, kao što su dnevna soba i kuhinja pozicionirane ka jugu i pružaju odličan pogled na pejzaž. Svaka od tri dvorišta Villa Ypsilon pružaju hladovinu u različitim delovima dana.

Uprkos visokim letnjim temperaturama, upotreba betona, zelenog krova i smišljeno postavljenih prozora, unutrašnjost je dovoljno ohlađena bez potrebe za klimatizacijom.

Casa Kwantes – MVRDV

Velika holandska firma MVRDV nedavno je predstavila kuću pod imenom ˝Casa Kwantes˝. Zamišljena je po ugledu na savremeni modernistički model iz 1930. godina, ova zavidna kuća sa zakrivljenom staklenom fasadom nalazi se u Roterdamu i može se pohvaliti energetski efikasnom tehnologijom.

Porodična kuća površine 480 kvadratnih metara, prostire se na dva sprata sa malim podrumom. Na prvom spratu nalazi se garaža sa prostorom za parkiranje dva automobila, kuhinja, trpezarija i biblioteka, dok se na drugom spratu nalaze dve spavaće sobe sa kupatilima. Naravno, neobičan oblik zastakljene fasade znači da je kuća prilično nekonvencionalna. Zakrivljeni oblik takođe nudi vizuelnu vezu sa različitim delovima kuće, i kao lep detalj, obavija se oko masline.

Krov ˝Casa Kwantes˝ prekriven je nizom solarnih panela. Kuću takođe karakteriše i upotreba toplotnih pumpi koje crpe energiju iz zemlje i tako obezbeđuju energetski efikasno grejanje i hlađenje.

Gapahuk – Snøhetta

Život u kući koja je dizajnirana od strane vodeće arhitektonske kuće obično je van dometa za sve osim za one najbogatije, ali nedavna saradnja između kompanije Snøhetta i norveškog proizvođača kuća za odmor Rindalshytter znači da će ove kuće postati pristupačnije nego što se moglo očekivati.

Ime ˝Gapahuk˝ nastalo je po norveškom skloništu koje grade planinari kako bi se zaštitili od lošeg vremena. Ukupna površina zauzima 90 kvadratnih metara i uključuje tri spavaće sobe, kupatilo sa toaletom, umivaonik i tuš, dodatni toalet i veliki zajednički prostor sa kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom. Takođe postoji i nadkriveni trem i dosta skladišnog prostora.

˝Gapahuk˝ je toliko fleksibilan da se može postaviti praktično bilo gde i dovoljno je otporan da se suprotstavi brutalnom norveškom vremenu. Njegov nagnuti krov pruža zaštitu od vetrova i sunca, a idealan je i za montaću solarnih ploča za one koji žele da koriste energiju van mreže.

˝Gapahuk˝ je dostupan za kupovinu u kompletu sa cenom od oko 156.600$, što ne uključuje izgradnju.

SkinnyScar – Gwendolyn Huisman i Marijn Boterman

Svi gradovi sadrže čak i prazne parcele koje se obično smatraju neadekvatnim za izgradnju kuća, ali kuća ˝SkinnyScar˝ dokazuje da bi neke od njih mogle biti iskorišćene smeštanjem kuća u prostor širine samo 3,7m.

Dizajnirana od strane arhitekata Gwendolin Huisman i Marijn Boterman, unutrašnjost ove kuće obuhvata 140 kvadratnih metara i prostire se na tri sprata. Posetioce dočekuje ulazni prostor sa spremištem za odlaganje biciklova, dok su kuhinja i trpezarija smešteni u zadnjem delu kuće nudeći pristup zajedničkom dvorištu.  Stepenice ka drugom spratu otkrivaju malu biblioteku koja gleda na ulicu i salon sa mrežastom ležaljkom koja gleda na vrt.

Na trećem spratu nalaze se dve male spavaće sobe i ˝pametno˝ kupatilo sa tušem, kadom i toaletom. Na krov se može pristupiti preko trećeg sprata, gde se nalazi mali vrtni prostor, kao i niz solarnih panela.

Koncept plutajuće kuće – Arkup

Zamislite da se svakog jutra budite sa drugim pogledom. To je san koji kompanija Arkup obećava svojim luksuznim plutajućim kućama. Ovaj savremeni dom, koji je i dalje samo koncept, snabdevaće se solarnom energijom i imaće hidraulične ˝noge˝ koje ga mogu stabilizovati i podizati iz vode.

Ugrađeni komunikacijski paket uključivao bi 4G, satelitsku televiziju, Wi-Fi i VHF radio, dok bi pogoni od 136 konjskih snaga mogli rotirati kuću za 360 stepeni kako bi manevrisali kućom. Kompanija Arkup kaže da bi kuća mogla da izdrži i uragan kategorije 4.

Cena ovog objekta se još uvek ne zna ali je zasigurno da će biti pristupačna samo bogatima.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: newatlas.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: