Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Najviša zgrada u Budimpešti po dizajnu kompanije Foster + Partners

Kompanija Foster + Partners predstavila je planove za izgradnju održivog kancelarijskog kampusa za mađarsku kompaniju za naftu i gas, u čijem centru će se nalaziti neboder sa 28 spratova. Namenjena da postane ˝novi reper Budimpešte i Mađarske˝, zgrada novog sedišta kompanije MOL Group biće najviša u glavnom gradu Mađarske. Arhitektonska firma nije oktrila koliko će kula biti visoka, ali se očekuje da će biti viša od 96 metara, koliko su visoke Hungarian Parlament Building i Bazilika Svetog Stefana.

Kampus je predviđen da bude model održivosti i da uključuje odgovarajuće sisteme osvetljenja, grejanja i ventilacije kao i izvore energije sa smanjenom emisijom ugljenika kao što su fotonaponski paneli, takođe da ima i sisteme za sakupljanje i skladištenje kišnice.

Projekat takođe uključuje i velike površine zelenila, najsavremenije kancelarije i poslovni prostor, biciklističku infrastrukturu i javni ˝nebeski vrt˝. Foster + Partners opisuju svoj projekat kao ˝viziju za radno mesto budućnosti˝.

˝Ovo je značajan projekat iz nekoliko razloga, ne samo za MOL, već i za Budimpeštu˝, rekao je Nigel Dancey, šef ovog londonskog studija, i dodaje, ˝Projekat predstavlja jedinstveni izazov – treba osigurati da zgrada zadovoljava funkcionalne potrebe organizacije, da prati najviše standarde održivosti i da poštuje njenu istorijsku okolinu˝.

Objekat je dizajniran tako da se sastoji iz prizemnog dela nalik podijumu iz kojeg će se uzdizati kula. Oba dela imaće staklenu fasadu. Unutar zgrade nalaziće se kancelarije koje će biti proširene sa terasama i baštama na otvorenom, tako da zaposleni imaju mogućnost interakcije sa prirodom. ˝Nebeski vrt˝ na vrhu zgrade biće dostupan svima.

˝Kao što vidimo, priroda radnog mesta se menja pa smo kombinovali dve zgrade – kulu i podijum, u jedinstveni oblike vezan sa prirodom˝, dodao je Dancey. ˝Kula i podijum postaju jedna celina i na taj način pružaju osećaj povezanosti kancelariskih prostora sa vrtnim prostorom˝.

Predvođena arhitektom Normanom Fosterom, Foster + Partners sada je jedna od najvećih arhitektonskih firmi na svetu. Studio se nalazi na 13. mestu na ˝Dezeen Hot List 2016˝a nedavno je predstavio i velike razvojne projekte za Stokholm, Sidnej i Bruklin.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.dezeen.com

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: