Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Najviši drveni neboder na svetu u Tokiju planiran za 2041. godinu

Japanska kompanija Sumitomo Forestry udružila je snage sa arhitektonskim dizajnerima Nikken Sekkei i objavila planove za najviši drveni neboder na svetu. Završetak izgradnje ovog nebodera visine 350m planiran je za 2041. godinu i nalaziće se u centralnom Tokiu.

Ovaj neboder drvene građe biće deo projekta W350 – mešovito ekološki prihvatljivog razvoja, čiji će završetak obeležiti 350-tu godišnjicu kompanije Sumitomo. Koncept je pripremio istraživački institut Tsukuba za koji se kompanija nada da će pomoći da ˝grad pretvori u šumu˝.

Plan se sastoji od 70 spratova od čelika i drvene građe površine 6.500 kvadratnih metara i 455.000 kvadratnih metara prizemlja. Oko 185 hiljada kubnih metara drveta će biti potrebno za realizaciju konstrukcije ojačane cevima. Ojačanje cevima sumira strukturni sistem ojačan ubacivanjem elemenata u ugrađeni okvir kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje uzrokovano zemljotresima ili jednostavno vetrom.

Renderi projekta W350 prikazuju drvene objekte prekrivene zelenilom koje će prema rečima kompanije Sumitomo biti izgrađene kako bi izdržale zemljotrese i požare – sa kojim otporom i koliko dugo još nije poznato javnosti. Završeni neboder sadržaće prodavnice, kancelarije, hotel i stambene jedinice, kao i krovni vrt, balkone pokrivene zelenilom, vodene elemente i velike unutrašnje prostore ispunjene prirodnim svetlom. 76% objekta biće izgrađeno od drveta čime će se uštedeti 2.800 tona emisije ugljen-dioksida u odnosu na slične objekte izgrađene od čelika i betona.

Kada bude završena, ovaj neboder ne samo što će nadmašiti Abeno Harukas u Osaki, koja je trenutno najviša japanska kula, već će biti najviša drvena kula na svetu. Iz tog razloga, kompanija se nada da će ovaj projekat popularizovati drvenu arhitekturu i da će pomoći u otpočinjanju revitalizacije šumarske industrije u ruralnim područjima i interesovanja za ponovno pošumljavanje.

Pre početka izgradnje projekta W350, kompanija Sumitomo Forestry moraće prvo da pređe stroge japanske propise u vezi vatre. Uprkos oslanjanju već generacijama za izgradnju kuća od drveta, Japan je u velikoj meri zabranio drvo kao materijal u građevinarstvu zbog svoje zapaljivosti. Međutim, zvaničnici su nedavno počeli da popuštaju u ovim propisima, jer i novi nacionalni stadion Japana koji se trenutno gradi u Tokiju za Olimpijske igre 2020. godine, sadrži drvo u dizajnu.

˝Za Japan, drvo je odličan građevisnki materijal jer je lako dostupan, fleksibilan i pogodan za seizmično područje˝, rekao je Riccardo Tossani koji je dizajnirao starački dom  na planini Fudži koji je trenutno najveća drvena struktura u Japanu. ˝Drvo daje ili se savija kretanjem u tlu ili upija pokrete u svojim zglobovima; beton je krut i nema tu fleksibilnost pa se može srušiti.˝

Sve veći broj arhitektonskih firmi širom sveta koristi drvo kao svoj glavni građevinski materijal, mada mali broj odgovara ambicijama projekta W350.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove:

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dailymail.co.uk

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: