Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Napušten tržni centar pretvoren u stambeni prostor

Arkada je sagrađena 1828. u stilu grčkog preporoda i smatra se prvim zatvoreni trospratnim tržnim centrom. Arkada je 1971 godine uvrštena u nacionalni registar istorijskih mesta i ne samo po svojoj upečatljivoj arhitekturi, koja uključuje jonske stubove na oba ulaza u zgradu. Arkada je zatvorena poslednje tri godine. U to vreme Društvo za očuvanje Providence ga je stavila na listu 10 najugroženijih objekata u gradu.

Drugi i treći sprat je rekonstruisan u 48 inovativnih mikro stanova, 17 prodavnica u prizemlju. Kada stanovnicima treba više prostora nego što njihove udobne individualne jedinice nude, mogu da koriste igraonice, TV sobu i druge zajedničke prostorije.  Za projekat rekonstrukcije uloženo je 7 miliona dolara.

Jednosobne jedinice su veličine od 20m2 do 45m2. Enterijeri su kompletno namešteni i imaju ugrađeni krevet, potpuno opremljeno kupatilo, kuhinju.

Ovaj projekat je osvojio nagradu za dizajn za očuvanje istorije 2013, nagradu Nacionalno poverenje za očuvanje istorije 2014. i mnoge druge. Što se tiče zgrade u celini, ona je ostala verna svom izvornom stilu grčke renesanse. Atrijum je ispunjen svetlom sa kraljevskim stubovima koji odaju počast njegovom istorijskom prisustvu. Ovo je pozitivan primer kako napušteni stari tržni centri mogu da dobiju novi sjaj.

 

Izvor: http://ncarchitects.com/portfolio/item/the-providence-arcade-%E2%80%A2-providence-rhode-island/

Napišite komentar: