Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Norveška je najavila izgradnju podvodnih tunela. Cilj je da se pomogne putnicima da lako prelaze preko mnogih fjordova. Trenutno, jedini način da se putuje preko vode je korišćenjem trajekta. Tuneli će biti od velikih cevi i nalaziće se 100 metara ispod nivoa vode. Biće ojačani pontonima dužinom površine sa jedne strane, pričvršćeni za podlogu sa druge strane i povezani rešetkama, kako bi sve bilo stabilno. Svaki sistem bi se sastojao od dva tunela, pri čemu bi svaki tunel bio za saobraćaj u jednom smeru.

Pa zašto ne normalan most? Nažalost, težak teren i podložnost oštećenjima od vremena, kao i ometanje brodova ratne mornarice prilikom obuka, u ovim regionima čine ih neprikladnim. Sa 1.150 saobraćajnih tunela već u upotrebi širom zemlje, od kojih je 35 pod vodom, Norvežani neće biti iznenađeni ovim rešenjem.

Norveška je odvojila 25 milijardi dolara za ovaj projekat, za koji se očekuje da bude gotov do 2035. godine. Inženjere čeka težak posao. Ovakav sistem nikada pre nije bio realizovan i niko nije siguran kako će vetar, talasi i vodene struje uticati na strukturu. Ako se ovi tuneli pokažu kako suviše teški projekti, političari imaju pravo da izaberu drugi projekat u koji će biti uložena ova sredstva.

Izvor:

http://www.inhabitat.com/

by Jovana Rajić

 

Napišite komentar: