Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Nov kompleks u Amsterdamu po dizajnu MVRDV-a

Holandska firma MVRDV predstavila je nove slike ˝Doline˝ – mešovitog kompleksa koji se prostire na 75.000 kvadratnih metara i nalazi se u glavnom poslovnom okrugu Zuidas,u Amsterdamu. Dizajn za OVG Nekretnine, izabran je 2015. godine od strane opštine Amsterdam. Avgusta 2017. započeta je izgradnja, a završetak izgradnje planiran je za 2021. godinu. Kule sa zelenim terasama sadržaće stanove, kancelarijski prostor, podzemni parking prostor, kao i razne maloprodajne i kulturne objekte.

Okrug Zuidas je važan međunarodni poslovni centar kome nedostaje rezidencijalni deo. MVRDV-ova ˝Dolina˝ transformisaće ovaj okrug u  potpuno urbanu četvrt, prostor podesan i za stanovanje.

Projekat je definisan sa tri vrha različitih visina koji se protežu i do 100 metara, na čijem vrhu se nalazi bar koji je dostupan svima, nudeći panoramski pogled na Amsetrdam. Kompleks se sastoji od 196 apartmana, 7 spratova kancelariskog prostora, trospratnog parking prostora, kao i raznih maloprodajnih i kulturnih objekata.

Pešačka staza proteže se kroz maloprodajni prostor, terase i krovne vrtove, koja dovodi do centralnog dela ˝Doline˝ koji se nalazi na četvrtom i petom nivou oko centralnog tornja. Ova javna ˝Dolina˝ služi kao ključni javni element projekta. Došlo je i do saradnje sa pejzažnim arhitektom Pietom Oudolfom, koji je dizajnirao bujnu vegetaciju koja će ozelenjavati okolinu tokom cele godine.

Još jedna ključna komponenta projekta je ˝Pećina˝, veliki unutrašnji prostor koji je potpuno obložen prirodnim kamenom i osvetljen sa dva velika svetlarnika. Za javnost je ova ˝Pećina˝ dostupna sa prizemlja preko velikog stepeništa, služi ujedno i kao dnevni boravak za stanare ˝Doline˝ i kao veliki hodnik za sve ostale aktivnosti u zgradi.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: