Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Nov objekat u Sao Paulu koji će apsorbovati ugljen-dioksid

Često nazivan gradom čelika i betona, Sao Paulo imaće sad i objekat sagrađen potpuno od brazilske drvene građe. Projekat je nastao inicijativom kompanije za upravljanje šumama Amata, i arhitektonskog studia Triptyque. Ova zgrada sa svojih 13 spratova imaće raznu upotrebu, kao što je posao, stanovanje, pa i restoran. Komunalni i privatni prostori povezani su sa gradom gde se može živeti u skladu sa novom ekološkom svešću.

Svaki kubik pošumljenog drveta apsorbovao je jednu metričku tonu atmosferskog ugljen-dioksida iz okoline, ispunjavajući predlog koji je Brazil potpisao na 21. konferenciji o klimatskim promenama (COP 21) u Parizu, obećavajući da će posaditi 12 miliona hektara šume kako bi smanjili efekat emisije gasova u staklenoj bašti za 43% do 2030. godine. Stoga, projekat Triptyque i Amante pomaže u rešavanju jednog od dugotrajnih problema sa građevinskom industrijom.

˝Objekti sa drvenom građom predstavljaju efikasno rešenje i mogu poslužiti kao podsticaj promeni ekološke svesti naših društava˝, objašnjava izvršni direktor i koosnivač kompanije Amata. ˝Dok se neobnovljivi izvori zamenjuju prirodnim sirovinama, takođe pomažemo u stvaranju čistijeg lanca proizvodnje i dajemo vrednost šumama.˝

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: