Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Nova zgrada u Nemačkoj kao kristalna stena

Holandska firma MVRDV otkrila je planove za poslovni objekat od 12 spratova sa fasadom sa interaktivnim ogledalima koji će se nalaziti u gradu Eslingen u južnoj Nemačkoj.

Ova roterdamska arhitektonska kompanija objekat je nazvala ˝kristalna stena˝ jer će fasada zgrade ˝Milestone˝ biti formirana od rastopljenog stakla sa fotonaponskim ćelijama koje će reflektovati slike grada i okoline. Upotreba ovog rastopljenog stakla smanjiće pregrevanje, dok će fotonaponske ćelije čuvati i generisati energiju.

Ekstrudirani i uvučeni blokovi na kvadratnoj mreži fasade daju objektu 3D profil koji arhitekte opisuju kao ˝mapu piksela˝, i oni su reinterpretacija topografije Eslingena.

Prolaznici će moći da komuniciraju sa fasadom uz pomoć svojih mobilnih telefona, na kojoj će biti ˝ištampani˝ QR kodovi koji će informisati posetioce o ljudima, pejzažu i istoriji.

˝Svaki piksel nosi različite informacije, uključujući priče o gradu i njegovim stanovnicima. Uz pomoć aplikacije na smartfonu može se otkriti njegovo bogatstvo stvarajući javnu biblioteku grada˝, objasnio je MVRDV.

Pukotina koja se nalazi na sredini objekta pružaće pogled na ostatak grada, dok će spoljne stepenice i terase pružiti priliku zaposlenima u objektu da uživaju u pogledima.

Prizemlje će biti otvoreno prema javnom trgu koji će sadržati kafiće i restorane i prostorije za sastanke. Kancelarije će se nalaziti na spratovima iznad, a ukupna spratna površina objekta ˝Milestone˝ biće 6.500 kvadratnih metara.

MVRDV je zajedno sa RVI – nemačkom firmom koja se bavi izvođenjem radova planirala ˝Milestone˝, poznatu i kao ˝Blok E˝, kao centar novog okruga na mestu bivšeg teretnog depoa, koji će na kraju sadržati stambene i maloprodjne objekte, kao i univerzitet. Arhitekte se nadaju da će stanovnicima ˝Milestone˝ služiti kao neka vrsta ˝svetionik˝.

Blokovni prikaz predloženog objekta sličan je drugom MVRDV-om projektu koji je planiran za Rusiji. Objekat nazvan ˝Silueta˝, koji je planiran da se izgradi u Moskvi imaće crvenu keramičku fasadu i predstavljaće ˝simboličnu kapiju˝ koja će voditi do centra grada.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeće linkove

Izvor: www.designboom.com

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: