Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Novo obeležje Istanbula poput pčelinjeg saća

Američko- Turska firma Eray Carbajo otkrila je novu tipologiju urbanog stanovanja ˝Urban Rural˝, kako bi podigli svest o održivom razvoju u glavnom gradu Turske. Vizija koja stoji iza ove ideje je potraga za hibridnim modelom stanovanja, kombinovanjem ruralnih aspekata u modularne jedinice. Forma objekta sadržaće šestougaone stambene jednice nalik pčeligem saću sa trouglastim baštama, sa idejom da bude poput tradicionalnih ruralnih kuća sa krovom na dve vode i dvorištem.

Kako prenose arhitekte, svaka od tih šestougaonih jedinica sadržaće poligonalan prostor za život i trouglastu šupljinu koja će moći da se koristi kao bašta koja može da se navodnjava. Kada se spoje sve jedinice, te trougaone šupljine služiće kao strukturni nosači, stvarajući međuzavisnost između sistema gradnje, konstrukcije, pajzaža i estetike. Za izgradnju ovog objekta koristili bi se lokalni materijali.

Lokacija koja je planirana za ovaj objekat je sam centar Istanbula kako bi se smanjila potreba za upotrebom automobila i aktivirala šetnja i vožnja biciklova. Na nižim spratovima bi bile smeštene prostorije za društvene aktivnosti i rekreaciju kako bi se postigao živahan prostor za stanare.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: