Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Od kocke do modularne kuće

Dizjanirana od strane Zhang Hao’ao iz Šangajskog studia Huadu Architecture and Planning Design (HDD), ova kuća koja se transformiše je samo jedan korak ka obnavljanju trenutnog stambenog stanja u Kini. Firma se nada stvaranju još ovakvih prostora za život za one koji ne mogu da priušte malo skuplje nekretnine.

Kako je mlađa generacija zagrejana za industrijski stil, HDD je za dizajn iskoristio četiri kontejnera, spojio ih je i na taj način stvorio prostor koji može poslužiti kao kancelarija, dom i prostor za zabavu. Zbog karakteristika ovih kontejnera, prostor se može menjati.

Kuća sadrži dnevnu sobu sa kuhinjom, kupatilom i krevetima koji se mogu sklapati. Da bi se transformisala u kancelariju, ceo raspored u prostoriji se može izmeniti – dodatni, sakriveni stolovi se mogu izvući, kreveti se mogu podići i pretvoriti u ormare kako bi se dobio dodatni kancelarijski prostor, postoji čak i pokretni zid koji se po potrebi izvlači. Da bi se kuća tranformisala u prostor za zabavu, otvaranjem, tj. podizanjem jednog od spoljašnjih zidova moze se produžiti prostor za celu jednu prostoriju koja može poslužiti kao prostorija na otvorenom ili zatvorenom.

Zbog ovakve tipologije kuće, njeni delovi se mogu napraviti u fabrici i poslati na plac za sklapanje, što pruža velike mogućnosti i uštedu energije.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.designboom.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: