Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Otkrivena tajna Krivog tornja u Pizi

Sa svojim prepoznatljivim, neželjenim nagibom, Krivi toranj u Pizi verovatno je jedna od najpoznatijih građevinskih grešaka na svetu. Iako je nagib stabilizovan tokom restauracije tokom ’90-ih godina, toranj je stajao pod nesigurnim uglom više od 600 godina, preživljavajući bez oštećenja brojne velike zemljotrese. Međutim, tim inženjera otkrio je razlog kako je uspevao u tome.

Nagib je postao vidljiv gotovo odmah nakon izgradnje drugog sprata 1178. godine. Krivica je bila usmerena na temelj koji je bio previše mali i postavljen na mekom zemljištu – ali to naravno nije zaustavilo inženjere da nastave svoj posao i dograde preostalih šest spratova u narednih 200 godina.

Vekovima, Krivi toranj u Pizi bio je nakrivljen pod uglom od 5 stepeni, tako da građevina visine 58 metara zapravo odstupa u visini za više od 5 metara. Međutim, uprkos svojoj očiglednoj ranjivosti, građevina je pretrpela četiri snažna zemljotresa koji su zabeleženi u toj oblasti od 1280. godine. Kako se to desilo, ostala je misterija.

18

Dakle, istraživački tim koji se sastojao od 16 inženjera sa uglednih univerziteta kao što su University of Bristol i Roma Tre University, započeli su istraživanje. Istraživači su proučili seizmološke, geotehničke i strukturne karakteristike tornja i njegove okoline i utvrdili da je zapravo sve ovo dalo jedinstvenost Krivom tornju i da svi elementi zajedno utiču na ovaj fenomen.

U suštini, interakcija između tla i konstrukcije koja se na njemu nalazi je daleko dinamičnija od većine drugi objekata. Zbog toga što je zemljište ispod temelja toliko mekano – prvenstveno odgovorno za nakrivljenost tornja – a toranj je toliko visok i čvrst, pa pomeranje građevine nije usklađeno sa pomeranjem zemlje tokom zemljotresa.

˝Ironično, to što je ovo tlo koje je izazvalo nagnutu nestabilnost i dovelo toranj blizu kolapsa, zapravo i razlog zašto građevina može da preživi ove seizmičke događaje˝, kaže George Mylonakis, inženjer studije.

Rezultati ove studije biće formalno predstavljeni na ˝European Conference in Earthquake Engineering˝ u Grčkoj sledećeg meseca.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: newatlas.rs

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: