Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Planinski Raj

Ukrajinski studio S&T objavio je detaljan prikaz koji pokazuje svoj dizajn za letnje povlačnje iz grada na planinu Karpati. Objekat se sastoji od dve betonske i staklene zgrade. Kuća na Transilvaniskim Alpima kako Rumuni nazivaju Karpate, dizajnirana je od strane tima iz S&T za dve mlade porodice koje su žele da uživaju u planinskom regionu zapadne Ukrajine.

Prvobitan plan bio je da se razvije jedna kuća koja bi mogla da primi obe porodice, ali tokom procesa dizajniranja odlučeno je da odvoje životne prostore u dva objekta koji bolje ispunjavaju zahteve vlasnika. „Želeli smo da stvorimo udoban prostor za dve porodice koje omogućavaju zajedničku rekreaciju“, rekli su arhitekte. „Za nas to je bio nestandardni i veoma interesantan zadatak, jer svaka kuća mora biti jedinstvena i zadovoljiti želje jedne od porodica, ali istovremeno zgrade treba da budu u harmoniji jedna sa drugom.

Dve strukture dele zajednički vizuelni jezik baziran na jedinstvenim oblicima izraženim u betonu, metalu i staklu, sa detaljima drveta, vode i zelenila. Proporcije i izgled stanova varira, međutim, da održavaju različite načine života i programsku upotrebu, utvrđenu tokom konsultacije sa vlasnicima.

Jedna od porodica želela je otvoreni prostor povezan sa terasom, što je dovelo do predloga za jednokratnu zgradu sa kliznim staklenim zidom koji povezuje dnevne prostore sa terasom pored bazena. Druga porodica zatražila je da se njihvo prebivalište razdvoji na dva nivoa,tako da spavaća soba na spratu ima otimalan pogled na vrt. Ova viša zgrada ima konkretnu podkonstrukciju koja sadrži i sakriva stepenište, kao i komunalne usluge, uključujući vodu i struju.

Zastakljena kutija koja izlazi iz betonskog kadra, ima otvoreni dnevni boravak i kuhinju u prizemlju i dve spavaće sobe i kupatilom iznad. Drvena rešetkasta prednja strana zida biće postepeno će biti prekrivena biljkama, puzavicama, koja će filtrirati svetlost.

Kao deo procesa razvoja, studio je proizveo realistične prikaze kako bi klijentima pokazao kako izgledaju zgrade, kao i da podržavaju oluke koje se završavaju za eksterijere. Ova praksa postaje sve češća kod stambenih arhitekata.

Izvor: https://www.dezeen.com/2017/08/26/house-transcarpathia-st-architects-poolside-retreat-ukraine-carpathian-mountains-renders/?li_source=LI&li_medium=bottom_block_1

Napišite komentar: