Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Plutajuća kuća koja čisti vodu oko sebe

Šta ako kuća može da poboljša okruženje oko sebe? To je bilo pitanje koje su stavili na test arhitektica Michelle Lanker iz kompanije Lanker Design LLC i njen suprug ekolog Bill Bloxom kada su dizajnirali svoj plutajući dom koji je usidren u vašingtonskom jezeru Union. Ova kuća ne samo što je net-zero i što se može pohvaliti i sertifikatom LEED Platinum, već poboljšava i  kvalitet vode i biodiverzitet oko sebe. Nazvan ˝Houseboat H˝, ovaj izvanredni održivi dom karakterišu ekološki elementi – od izbora materijala i obnovljivih izvora energije pa sve do upotrebe plutajućih ostrva u cilju stvaranja novih vodenih staništa.

Održivost i simbioza su u srcu kuće ˝Houseboat H˝. Ona se napaja solarnom energijom i dizajnirana je za minimalnu potrošnju energije, kao i za poboljšanje kvaliteta vode. Plutajuća ostrva izrađena su od reciklirane plastike i prave stanište za biljke koje svojim korenjem pročišćuju vodu i podstiču nastanjivanje riba. Rastuća vodena staništa mogu se posmatrati sa velikog prozora u podrumu kuće.

Pored reciklirane plastike u ovim postrojenjima, u čitavom domu se može primetiti pažljiv izbor materijala, naročito u staroj kedrovini koja je bila korišćena u enterijeru prvobitne stogodišnje kuće-broda ovog para, koja je uništena u požaru. Održivi materijali pažljivo su birani, pa je tako plastični laminat korišćen za ormane i pultove, dok su cementne ploče korišćene kao spoljašnja obloga. Upotreba kedrovine i bambusa u enterijeru kući daju osećaj topline.

Prirodno osvetljenje i prelepi pogledi ka Sijetlu pružaju se kroz tri velika trostruka prozora od poda do plafona. Da bi se smanjio gubitak energije, zidovi i krov obloženi su izolacijom (pena u spreju) maksimalne debljine. Mali zeleni krov takođe pomaže u izolaciji. Niz solarnih panela od 5.43kW pričvršćeni su za metalni krov i oni snabdevaju kućne LED-aparate, uređaje sa niskom potrošnjom energije i bojler za vodu (sa rezervoarom od 8 galona) a hidraulični sistem podnih obloga. Takođe, postavljen je i izmenjivač toplote za prikupljanje toplote iz jezera.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: inhabitat.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: