Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Plutajuće stambene kule umesto razorenog pristaništa na Menhetnu

Njujorški arhitektonski studio DFA zamislio je seriju rešetkastih stambenih kula na pristaništu Pier 40 na  Menhetnu, koje bi mogle da ostanu iznad vode u slučaju porasta nivoa mora.

Konceptualni predlog ovog studia podrazumevao je izgradnju stambenih, rekreativnih i komercijalnih objekata na svojoj kvadratnoj podlozi. Konstrukcija se prostire na 250m nad rekom Hudson i trenutno je parking prostor i popularni fudbalski teren.

Prilagođavanjem postojećeg pristaništa, koji je sagrađen 1962. godine i koji je u lošem stanju, DFA nudi nekoliko odgovora na aktuelna pitanja, uključujući nedostatak pristupačnog stanovanja i otpornost na poplave usled klimatskih promena.

˝Vidimo toliko projekata koji se grade u Njujorku, koji brzinski rešavaju ozbiljne probleme˝, preneo je osnivač studia DFA Laith Sayigh i dodao, ˝Ove kratkoročne odluke neće zaštiti grad od brzih promena u okruženju, niti će zaštiti buduće generacije.˝

Koncept predviđa 19 cilindričnih visokih objekata umotanih u zlatne mrežaste prozore i prostore sa biljkama. Ovi objekti sadržali bi ukupno 450 stambenih jedinica, čije bi se cene kretale od pristupačnih do luksuznih.

11 kula koje su visine u rasponu od 29m do 138m, biće raspoređene na osnovu analize strukturne osnove ovog pomičnog pristaništa, koja se sastoji od hiljada čeličnih nosača ojačanih betonom koji su potopljeni u reci.

Stanovi u kulama biće povišeni za 1.5m iznad očekivanog nivoa oluje, što će biti jedan od niza načina zaštite kompleksa od poplava izazvanog porastom nivoa mora.

Uzvišeni valoviti put okruživao bi osnove ovih kula, preko niza javnih paviljona. Oni bi ostali otvoreni do 2050. godine, kada se očekuje povećanje nivoa vode između 30 i 76 centimetara. Međutim, 50 godina kasnije, kada bi plima mogla biti veća od 1.3m do 1.9m, paviljoni bi bili potpuno potopljeni vodom. U ovom slučaju, platforma će obezbediti novi pristup kompleksu.

˝Posle 2050. godine, nakon što redovne poplave počinju da zahvataju obalu kao što mi to znamo, pejzažno uređena paluba pretvara se u plutajuće ostrvo sa novim putevima izgrađenim za povezivanje evolutivnog ekosistema močvare sa Menhetnom˝, rekli su iz DFA-a.

Ostale fleksibilne karakteristike kompleksa uključuju niz ˝mahuna˝ koje će plutati oko pristaništa i delovati kao ublaživač oštećenja tokom oluja.

Studio DFA razvio je ovaj predlog kao deo serije projekata koji zamišljaju bolju budućnost Njujorka. Ova firma je takođe predložila i montažnu drvenu kulu za Central Park u Njujorku koja bi filtrirala zagađeni rezervoar i pružala pogled na grad.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: