Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Pobednički projekat za Gradski Centar u Torontu

Na konkursu za izgradnju Gradskog Centra u Torontu pobedio je spoj tri tima: Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects i PMA Landscape Architects. Na površini od 46.500 kvadradnih metara, novi Gradski Centar sadržaće kancelarije opštine, rekreativni centar, deo gradske biblioteke, centar za brigu dece i veliki trg.

Kriterijumi konkursa, koji je organizovao Build Toronto i Grad Toronto, bili su: održivost životne sredine, fleksibilnost, identitet zajednice, pešačka zona.

˝Ovaj predlog pažljivo reinterpretira kontekst mesta a dizajn poseduje dubinu priče van same izgrađene forme. Prikazuje jedinstvenost pružanja dobrodošlice i angažovanja svih u okruženju koji je ujedno građanski i komunalni,˝ prenosi član žirija Gordon Stratford.

Dizajn je organizovan iz nekoliko objekata koji su različitih visina, svaki sa jedinstvenim krovnim uslovima stvarajući mikroklimu, sa mnoštvo prostora javnog domena.

Kako prenosi Henning Larsen Architects – urađena je detaljna analiza prostora kako bi se stvorio dinamičan i koherentan dizajn, prostor na otvorenom je uređen tako da stvara osećaj udobnosti. Struktura ove ideje projektovana je tako da usmerava vetar iznad ovog urbanog prostora i time produžava udobnost boravka napolju u sezoni i do pet nedelja.

Ovaj projekat postaće srce okruga Etobicoke gde će stanovnici moći zajedno da uzivaju u građanskim, kulturnim i sezonskim aktivnostima.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

 

Napišite komentar: