Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Predlog za najviši drveni toranj za pročišćavanje rezervoara Central Parka

Njujorški studio DFA osmislio je montažnu drvenu kulu za čuveni Central Park, čija uloga bi bila filtriranje zagađenog rezervoara, a naravno i da pruža pogled na grad. Ovaj privremeni toranj visine 220 metara, bio bi smešten u rezervoaru Džeklin Kenedi Onasis – veštačkom jezeru koji se prostire na 106 hektara obuhvatajući osminu parka koji sadrži milijardu galona kontaminirane vode.

˝Pored snabdevanja bazena i jezera Harlem Meer vodom, rezervoar stagnira ograđen kako je zdravstveno opasan za milione stanovnika Njujorka, turista i životinja,˝ rekao je DFA.

Koncept firme zamišljen je tako da konstrukcija sadrži sistem filtracije u svojoj bazi, čime bi se opasan rezervoar pretvorio u upotrebljivo jezerce. Takođe bi se obezbedilo niz prstenastih platformi na svojim višim nivoima, stvarajući turističku atrakciju koja bi se upotrebljavala tokom procesa čišćenja.

˝DFA predviđa privremeno izuzetno obeležje da kreativno transformiše rezervoar u jedan od najznačajnijih urbanih sadržaja u Njujorku˝, rekao je osnivač studia, Laith Sayigh i dodaje: ˝Ovaj konceptualni projekat širi granice onoga što mi sagledavamo kao mogićim u gradu koji je tako gust, istorijski i ekološki ranjiv.˝

Toranj bi bio izgrađen od rešetkastih lameliranih drvenih greda, koje bi bile proizvedene van lokacije i sastavljene za manje od šest meseci. Zatezni čelični kablovi bili bi pričvšćeni na prethodno izbetoniranu bazu kako bi pomogli u stabilnosti. Glavno telo tornja formiralo bi se od dve spiralne konstrukcije sa rampom između dva sloja, od 114-og metra i 152-og metra označene visine.

Prekriven prozirnim materijalom, spoljašnji omotač tornja dizajniran je da bude porozniji od unutrašnjeg dela što će posetiocima pružati pogled dok se budu penjali po spiralnoj rampi, sve do platforme tornja koji će pružati pogled od 360 stepeni. Vetroturbina na vrhu tornja generisala bi snagu za sistem filtracije kao i za napajanje liftova koji vode do platforme vidikovca. Krunisan sa spiralnim vrhom visine 112 metara, koji bi ujedno bilo i osvetljenje, toranj bi postao najviša svetska drvena kontrukcija ukoliko bude izgrađena.

˝Toranj Central Parka ima potencijal kao model projekta i za druge gradove koji imaju za cilj popravljanje postojeće infrastrukture, visokogradnju sa vizurama i podizanje urbanog javnog prostora˝, rekao je Laith Sayigh.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: