Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Predlog za izgradnju nebodera unutar drveta

Na konkursu za najbolji neboder – eVolo 2017, jedan od timova koji je dobio diplomu je tim dizajnera iz Severne Koreje. Konceptualna šema koju su prezentovali podrazumevala je umetanje nebodera u šuplja stabla džinovske sekvoje.

Projekat nazvan: The Monument of Giants (Spomenik Džinova), zamišljen je tako da se neboderi grade u šupljinama stabala džinovskih sekvoja koja rastu u Kaliforniji, na planinama Sijera Nevade. Strukture bi bile postavljene u delovima stabala koja su istrulila i na taj način bi bilo sprečeno lomljenje i padanje tih ogromnih starih stabala.

Stabla džinovske sekvoje su najviša na svetu, sa prosečnom visinom od 50 do 85 metara i prečnikom od šest do osam metara. Ova sekvoja takodje spada i u najstarije žive organizme na svetu. Veruje se da su neka od ovih stabala stara i preko 3.000 godina.

Kako tim prenosi, ovaj projekat predstavlja novu arhitekturu koja ne dira lepotu prirode već čini harmoniju sa njom.

Unutar stabala, odmah iza kore drveta, poput rešetki, bila bi formirana neka vrsta omota. Brojne platforme omogućile bi prostor za razne vrste aktivnosti poput laboratorija, izložbi, vidikovca.

Čitava ideja nastala je zbog svesti o prirodnom zagađenju, o tome kako se priroda bori protiv raznih globalnih nepogoda koje utiču na zdravlje planete zemlje.

Odabir vrste drveta nije bila slučajnost, naime, džinovske sekvoje ne samo što su ogromne, one imaju i relativno plitak koren, što znači da se stabla lako lome i padaju nakon truljenja od same težine. Na ovaj način, uz pomoć kontrukcije, stabla neće padati.

Dizajneri se nadaju da će ovim predlogom skrenuti pažnju na neprilike koje se događaju drveću i da će time više ceniti i poštovati prirodu.

O pobednicima eVolo konkursa za najbolji neboder možete pročitati na sledećem sajtu:

Izvor: gradjevinarstvo.rs

A za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.dezeen.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: