Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Predstavljen dizajn za poljoprivredni okrug u Šangaju

Sa skoro 24 miliona stanovnika, grad Šangaj, sa svojim kvalitetnim poljoprivrednim zemljištem, odlučan je da stvori Urbani poljoprivredni okrug, nazvan Sunqiao. Dizajniran od strane firme Sasaki Associates, master plan će se prostirati na 100 hektara, smešten između aerodroma i centra grada. Sunqiao predstavljaće vertikalnu poljoprivredu u gradu nebodera. Sa potrebama za poljoprivredom ove oblasti, vizija Sasaki firme ide još dalje – urbana poljoprivreda sa dinamičnom laboratorijom za inovacije, interakcije i obrazovanje.

Visoke cene placeva čine vertikalnu izgradnju ekonomičnijom, stoga je Šangaj idealan grad za vertikalnu poljoprivredu. Zbog potrebe za zelenišem, koji je tipičan u Šangajskoj ishrani, master plan je sastavljen od raznih tehnika urbane poljoprivrede, kao što su farme algi, plutajuće staklene bašte, zeleni zidovi i vertikalne biblioteke semenja.

Sunqiao predstavljaće ne samo fabriku hrane, već uz interakciju staklene bašte, muzeja nauke i vašara pokušaće da doprinese obrazovanju generacijama dece o tome odakle potiče njihova hrana. Sa druge strane, trgovi, objekti sa kancelarijama i javna zelenila doprineće tome da se izgube te tradicionalne, ruralne, klasične obradive površine, a zameniće ih jedan dinamičan kombinovani prostor.

Kina je najveći potrošač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda, stoga Kina želi da sačuvaju, modernizuju i prikažu industriju koja je pomogla smanjenju siromaštva i koja ima uticaja na porast tekstilne i biotehnološke industrije.

Za više detalja o izvornom tekstu, molimo Vas da sledite sledeći link:

Izvor: www.archdaily.com

Prevod i objava: Gabriela David

Napišite komentar: